Visualització de contingut web

Alcem-nos. Un acord per la recuperació

La pandèmia de la COVID-19 ha marcat un abans i un després en la situació del món, del nostre país i de la Comunitat Valenciana. Les mesures que ha calgut adoptar per a frenar la pandèmia han condicionat les activitats econòmiques i provocaran caigudes del PIB i de l'ocupació.

Les previsions a Espanya i a la Comunitat Valenciana pronostiquen una recuperació en 2021 i el retorn en 2022 al nivell de benestar que gaudíem abans de l'inici d'aquesta crisi.

Per a aconseguir aquest desitjable i necessari horitzó, el govern de la Comunitat Valenciana s'ha marcat objectius clars.

Objetius

Implicar tots els agents socials, econòmics i institucionals, així com totes les valencianes i valencians en un gran acord per la recuperació de la nostra Comunitat, que al seu torn pivota sobre diferents eixos: 

 • L'Acord amb els agents polítics i socioeconòmics mitjançant el Diàleg Social i el treball en àrees com la recuperació econòmica i social, les polítiques públiques i la sostenibilitat mediambiental.
 • L'Acord amb les Institucions de la Comunitat Valenciana: Municipis, mancomunitats, diputacions i Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
 • L'Acord amb els valencians i valencianes mitjançant els adequats canals de participació ciutadana de la nostra societat civil.

Traçar i implementar, amb l'acord, consens i esforç sumat de tots els agents anteriorment citats, un full de ruta que ens permeta avançar en el camí de la recuperació que mereix la Comunitat Valenciana i tots els seus habitants, sense que ningú es quede arrere.

Acord Alcem-nos Diàleg Social

L'acord Alcem-Nos és el primer gran acord que s'ha signat, fruit de la Mesa de Diàleg Social. Compta amb 90 línies estratègiques -que engloben més de 350 accions concretes- per a traçar el perfil socioeconòmic de la recuperació valenciana.
 
S'ha consensuat i signat amb els agents socials -representants empresarials i sindicals- per a plasmar, en un programa generacional, el full de ruta i les accions que permetran a la Comunitat Valenciana recuperar-se econòmicament i establir un New Green Deal valencià, una major digitalització, el reforç dels serveis públics i la justícia social.
 
Algunes de les línies estratègiques que recull l'acord busquen la transformació digital i ecològica de l'estructura productiva valenciana; el desenvolupament de més instruments de finançament per al teixit empresarial; el foment del teletreball, de la conciliació laboral, i de la corresponsabilitat amb visió de gènere; la potenciació de la Formació Professional com a eina de transformació laboral i econòmica; la consecució d'un territori més segur davant les emergències; l'enfortiment del sistema sanitari i sociosanitari; el disseny d'una Administració més digital i àgil, i el reforç del parc públic d'habitatges, entre moltes altres mesures i accions proposades.

Ací pots descarregar el document complet.

Visualització de contingut web

Full de ruta

Les importants polítiques i ajudes establides, tant pel govern d'Espanya com pel govern de la Comunitat Valenciana, esmorteiran l'impacte de la crisi en mantindre la liquiditat de les empreses i els ingressos de les famílies, però fins i tot així la pèrdua de renda i ús dels valencians serà intensa. 

Recuperació de l'economia valenciana

Això exigeix plantejar un full de ruta per a la recuperació de l'economia valenciana amb un doble objectiu: tornar com més prompte millor al nivell de benestar previ a l'emergència sanitària i reduir la bretxa en renda per càpita.

Aquest full de ruta és tan ambiciós però sobretot tan necessari que exigeix el compromís i col·laboració de tots els actors de l'economia i societat valenciana.

Per això, la nostra integració en el grup de regions més dinámiques d'Europa reclama el gran pacte que exposàvem al principi d'aquest text, i que ha de comptar amb el consens dels diferents representants de la societat valenciana: el Govern Valèncià i les forces polítiques representades en Les Corts, les altres administracions públicas, les empreses, els sindicats, les universitats, les organitzacions socials i la societat civil.

Sense aqueixa unitat d'acció els resultats seran més pobres i aconseguir les metes més difícil.

Visualització de contingut web

Objectius i reptes als quals s'enfronta la Comunitat Valenciana

El full de ruta per a assentar les bases de la recuperació ha de respondre als reptes als quals s'enfronta la Comunitat Valenciana en tres horitzons temporals, a curt, mitjà i llarg termini.

A curt termini

 • Ampliar la capacitat de resposta del sistema sanitari;
 • Sostindre l'ocupació i el teixit productiu
 • Protegir els ingressos dels més perjudicats
 • Mantindre i reforçar la capacitat de pagament de les administracions públiques valencianes.

A mitjà termini

 • Tornar a generar ingressos perquè puguen continuar funcionant el sector privat i el públic
 • Evitar el risc que representa un endeutament públic insostenible
 • Millorar la seguretat del sistema de salut
 • Millorar la situació de les residències d'ancians
 • Adaptar l'educació a les limitacions derivades del risc de contagi, i combatre les seues potencials conseqüències per a la igualtat d'oportunitats
 • Reforçar la capacitat de competir en el nou escenari globalitzat
 • Enfortir el teixit productiu per a guanyar productivitat
 • Incorporar el coneixement com a palanca básica per a guanyar competitivitat.

A llarg termini

 • Reduir la bretxa que ens separa en PIB per càpita i en productivitat de la mitjana europea
 • Reforçar el capital humà i l'esforç inversor en intangibles, en particular en I+D de les empreses
 • Fomentar el creixement de les empreses i la professionalització de la seua direcció
 • Aprofitar les oportunitats de la nova normalitat.

Àmbit públic

En l'àmbit públic, a més, cal mamprendre la modernització de l'administració, agilitar el marc regulador; reforçar la inversió pública i eliminar d'una vegada per sempre la discriminació financera o d'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana.