Ximo Puig anuncia un pla per a accelerar la vacunació amb les dosis de reforç i planteja estendre el passaport COVID a tots els restaurants i a cines i gimnasos

20/12/2021
Ximo Puig anuncia un pla per a accelerar la vacunació amb les dosis de reforç i planteja estendre el passaport COVID a tots els restaurants i a ci...

- S'habilitaran immediatament 42 nous punts estables de vacunació, que funcionaran amb cita prèvia i estaran ubicats en locals com poliesportius, llars de persones jubilades o espais integrats en els hospitals
-S'elimina l'exempció de l'obligatorietat del certificat COVID als locals d'hostaleria i de restauració que tinguen un aforament inferior a 50 persones i s'implanta per a tots els espais públics on es puga menjar o beure
- El president demana a la ciutadania "màxima prudència" i celebrar aquestes festes evitant aglomeracions i reunions familiars massives i complint quarantenes davant de contactes amb positius
- "Tenim 4,2 milions de valencians protegits amb la pauta completa i hui superarem els 1,3 milions de terceres dosis en la població més vulnerable", assenyala el cap del Consell

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un pla per a accelerar la vacunació amb 42 nous punts estables per a administrar les dosis de reforç a la ciutadania i ha avançat, a més, que sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) autorització per a exigir el passaport COVID obligatori per a entrar en l'interior de qualsevol tipus d'establiments d'hostaleria i restauració, independentment de l'aforament, així com per a accedir a cines, gimnasos i centres esportius de diversa índole.

Així ho ha explicat el responsable del Govern Valencià en la seua compareixença, juntament amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a explicar els acords adoptats en la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.

Els nous punts de vacunació estables permetran habilitar 147 equips per a l'administració de les dosis de reforç i funcionaran amb cita prèvia, de manera que les persones seran avisades per SMS o per telèfon. Aquests punts estaran ubicats en locals com ara poliesportius, llars de persones jubilades o espais integrats en els hospitals, tot això amb l'objectiu de descongestionar l'Atenció Primària i accelerar la immunització.

La Conselleria de Sanitat Universal citarà, en primer lloc, per a administrar les dosis de reforç a les persones de 60 a 69 anys que encara no la tenen, a les vacunades amb AstraZeneca i a les immunitzades amb Janssen. Més avant se seguirà amb el grup d'edat de 50 a 59 anys i, després, amb el de 40 a 49 anys.

En paral·lel, els punts de vacunació sense cita prèvia continuaran funcionant per a primeres i segones dosis. De fet, aquesta setmana hi haurà 23 punts mòbils en funcionament.

Extensió del passaport COVID

D'altra banda, tal com ha subratllat el president, es demanarà l'aval del TSJCV per a exigir el certificat COVID fins al pròxim 31 de gener en tots els establiments d'hostaleria i de restauració, per la qual cosa es planteja eliminar l'exempció als locals que tinguen un aforament inferior a 50 persones i, a més, s'amplia l'exigència d'aquest a tots els llocs públics on es menge o es bega, com ara cines, sales multifuncionals, circs i seus festeres.

A més, el passaport COVID serà necessari per a accedir a espais amb servei de restauració en allotjaments turístics, així com a instal·lacions esportives, piscines cobertes i centres recreatius per a majors. En els gimnasos, no només s'exigirà aquest certificat, sinó també l'ús permanent de la mascareta.

"Aquesta és la resposta del Govern Valencià" davant de l'evolució de la pandèmia, a l'espera de la Conferència de Presidents i Presidentes convocada aquest dimecres, en la qual el president defensarà la necessitat d'adoptar mesures com les implantades a la Comunitat Valenciana i escoltarà les que es plantegen en aquest fòrum per a la governança, dins de l'objectiu de "generar credibilitat" en la ciutadania i a fi de donar un "impuls conjunt" a la superació de la pandèmia.

"Espais més segurs" i "persones més protegides"

Amb el reforç de la vacunació i l'extensió del passaport COVID, es busca garantir "espais més segurs" i "persones més protegides", ha assenyalat el president, que ha justificat la necessitat d'aquestes mesures en el fet que, en un mes, els contagis i les persones hospitalitzades s'han triplicat i els ingressos en UCI també són quasi el triple.

"Hem d'adaptar-nos al nou escenari i canviar ja de mentalitat", ha indicat Puig, que ha demanat "prudència" a la ciutadania per a encarar aquestes festes, perquè, com ha dit, "no arribem al Nadal com esperàvem". Per això, ha demanat "sentit comú" i celebrar el Nadal evitant aglomeracions i reunions familiars massives i complint quarantenes davant de contactes amb positius.

El president ha advocat, però, per "fugir dels alarmismes". "Estem en alerta, però no en estat d'alarma", ha dit, i ha recordat que "en el pitjor moment de la pandèmia -encara sense vacunes- vam tindre 4.800 hospitalitzats, és a dir, set vegades més que hui, i 670 persones en estat crític, és a dir, cinc vegades més que hui".

Confiança en la vacunació

En aquest sentit, ha volgut també traslladar un missatge de confiança en l'efectivitat de la vacunació i ha subratllat que, en aquests moments, el 93,7 % dels valencians i les valencianes ja estan vacunats. "El passat 14 de gener, amb la mateixa incidència que ara, teníem 3.000 hospitalitzats", ha recordat.

Davant d'això, considera "crucial" intensificar la vacunació amb el reforç de les terceres dosis, la vacunació infantil i les primeres dosis als més reticents, i, respecte d'això, ha informat que ja s'han superat els 9 milions de dosis administrades. "Això vol dir que tenim 4,2 milions de valencians protegits amb la pauta completa i hui superarem els 1,3 milions de terceres dosis en la població més vulnerable", ha dit.

Així mateix, ha assenyalat que "en només 3 dies, s'han vacunat ja 50.000 xiquets valencians de 9 a 11 anys" i que aquesta primera fase conclourà dimecres i es reprendrà després de les festes.

D'altra banda, Puig ha remarcat que l'entrada en vigor del passaport COVID va suposar multiplicar per cinc el nombre de persones que han rebut la primera dosi, amb 28.000 noves persones vacunades en una setmana.

Arxius relacionats