Ximo Puig sol·licita al TSJCV el passaport COVID obligatori per a entrar en restaurants i locals d'oci amb un aforament superior a 50 persones, així com per a visitar hospitals i residències

25/11/2021
Ximo Puig sol·licita al TSJCV el passaport COVID obligatori per a entrar en restaurants i locals d"oci amb un aforament superior a 50 persones, ai...

- El president confia que s'autoritze una mesura "proporcional, necessària i d'urgència", l'objectiu de la qual siga "protegir la salut de la població i garantir el dret més fonamental de tots: el dret a la vida"
- A més de fer-ho en l'interior de locals amb risc de contagi i en centres amb població vulnerable, també s'exigirà el passaport COVID en esdeveniments i festivals de música, en espais tancats o a l'aire lliure, quan no siga factible l'ús de la mascareta en tot moment
- El passaport podrà acreditar-se amb la vacunació completa, una PCR negativa en les últimes 72 hores, un test d'antígens en les últimes 48 hores o la superació de la malaltia en els últims 6 mesos
- El cap del Consell avança que prompte es començarà a vacunar amb la tercera dosi el personal sanitari, sociosanitari i persones majors de 60 anys

València El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la decisió de sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la implantació del passaport COVID obligatori per a entrar a l'interior d'establiments d'hostaleria i restauració amb un aforament superior a 50 persones i també en locals d'oci i entreteniment i espais destinats a activitats recreatives i d'atzar amb servei de restauració amb el mateix tipus d'aforament, així com per a visitar centres hospitalaris i residències públiques i privades.

A més, tal com ha explicat, també s'exigirà aquest passaport per a esdeveniments, celebracions i festivals de música, en espais tancats i a l'aire lliure, quan no siga factible l'ús de la mascareta en tot moment.

Ximo Puig ha comparegut, junt amb la consellera de Sanitat i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en què s'ha acordat aquesta mesura, i ha expressat la confiança que reba la validació del TSJCV, perquè, com ha argumentat, és "proporcional, necessària i d'urgència" i té com a objectiu "protegir la salut de la població i garantir el dret més fonamental de tots: el dret a la vida".

Puig hi ha agregat que, amb la implantació del passaport COVID, es busca "generar espais més segurs" i "convéncer i animar" les persones no vacunades "que facen el pas responsable i assenyat que ja han donat 9 de cada 10 valencians". Ha emfatitzat que "la llibertat té uns límits. No existeix el dret a contagiar els altres. No existeix la llibertat de saturar els hospitals".

El passaport podrà acreditar-se amb la vacunació completa, una PCR negativa en les últimes 72 hores, un test d'antígens en les últimes 48 hores o la superació de la malaltia en els últims 6 mesos. I, si el TSJ autoritza aquesta sol·licitud, entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' i estarà vigent durant un període de 30 dies naturals, amb la intenció que abaste les festes nadalenques i de Cap d'Any.

Cartell identificatiu i règim sancionador

En l'entrada dels locals indicats hi haurà un cartell identificatiu sobre la necessitat del passaport COVID, i les persones que desitgen accedir-hi hauran de presentar el certificat (en paper o en el mòbil), junt amb el DNI o un document acreditatiu de la seua identitat. No es conservaran les dades ni es generaran fitxers amb aquestes.

L'incompliment d'aquesta obligatorietat estarà subjecte al règim sancionador específic de mesures de protecció contra la COVID-19, que s'aprovarà pròximament a través d'un decret llei, tal com ha explicat el president, que ha demanat la col·laboració dels cossos policials estatals i locals per al control d'aquestes mesures i ha avançat que es convocarà, a aquest efecte, una reunió de la Junta de Seguretat quan s'obtinga la ratificació per part del TSJCV.

Vacunació amb la tercera dosi

El president ha subratllat, d'altra banda, que ja s'han administrat fins ara més de mig milió de dosis extres per a la protecció de les persones més vulnerables contra la COVID-19, i ha avançat que prompte es començaran a vacunar amb la tercera dosi els nous grups de població que ha aprovat aquesta setmana el Ministeri de Sanitat: personal sanitari, personal sociosanitari i majors de 60 anys.

Com ha explicat el responsable del Consell, l'evolució dels contagis s'ha disparat a Europa, amb països on s'assisteix de nou a confinaments, mesures restrictives i saturació hospitalària, un escenari que no és el de la Comunitat Valenciana, gràcies a la resposta "exemplar" donada per la ciutadania, que respecta les restriccions i amb l'acceptació de la vacunació. Aquest últim aspecte ha convertit la valenciana en una de les regions amb una taxa d'immunització més alta, amb el 92,6 % de la població ja protegida, 20 punts per damunt d'Àustria i 15 punts més que Alemanya.

En aquest sentit, el president ha recordat que si en els pitjors moments de la pandèmia es va arribar a tindre 4.800 persones hospitalitzades a la Comunitat Valenciana, ara la xifra és 13 vegades inferior, de la mateixa manera que és 11 vegades inferior la xifra de persones ingressades en UCI, que ha passat de 670 a 57.

Fins i tot amb això, l'escenari actual permet constatar que la pandèmia no ha finalitzat i que s'acosten unes dates que afavoreixen la transmissió del virus, la qual cosa obliga a "reaccionar", tenint en compte que "la vacuna és molt efectiva enfront de l'hospitalització i la mortalitat". Referent a això, ha recordat que, segons les dades de la Comunitat, una persona no vacunada té 20 vegades més risc d'entrar en UCI que una persona vacunada, i ha incidit que els estudis demostren que la transmissió de la COVID "és molt superior entre les persones no vacunades".

Arxius relacionats