Ximo Puig anuncia la fi de restriccions a la mobilitat nocturna i a les reunions, la reobertura de les discoteques fins a les dues de la matinada i el tancament de l'hostaleria a la una

03/06/2021
Ximo Puig anuncia la fi de restriccions a la mobilitat nocturna i a les reunions, la reobertura de les discoteques fins a les dues de la matinada ...

- Desapareix la limitació d'un màxim de 10 persones que estava vigent per a les reunions socials als domicilis i en espais públics
- L'oci nocturn tindrà un aforament com el de l'hostaleria, que continuarà sent del 50 % en interior i del 100 % en terrasses, i no tindrà permés habilitar zona de ball
- La Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19 ha acordat aquestes noves mesures, que entraran en vigor dimarts que ve, 8 de juny, i estaran en vigor fins a la darreria de juny

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la fi de les restriccions a la mobilitat a la nit i a les reunions en domicilis i espais públics i la reobertura de l'oci nocturn, el qual podrà desenvolupar l'activitat fins a les dues de la matinada, sense zona de ball i amb la mateixa limitació d'aforament que bars i restaurants, per als quals es flexibilitza l'horari de tancament fins a la una de la matinada.

Així ho ha avançat després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19, en la qual s'han acordat les noves mesures que entraran en vigor dimarts que ve, 8 de juny, i estaran en vigor fins a la darreria de juny.

Puig ha assenyalat que, després d'una obertura progressiva i prudent que ha demostrat l'eficàcia, la Comunitat Valenciana ha consolidat "una situació sanitària única" que permet fer un nou pas avant, ja que, des de fa 11 setmanes, manté la incidència més baixa d'Espanya, 3,5 vegades inferior a la mitjana estatal, i és una referència en la UE com a "la destinació més segura, junt amb Malta".

Tal com ha assenyalat el president, la Comunitat Valenciana posa així fi al toc de queda, vigent durant set mesos i mig, i respon al compromís que aquesta limitació no romanguera "ni un dia més del necessari". "Ha sigut un instrument definitiu per a controlar el virus", però, a partir de la setmana que ve, "torna la llibertat de moviment", ha remarcat.

A més, desapareix també el límit de persones (actualment era d'un màxim de 10) en les reunions socials en domicilis i en espai públics, per a les quals es continua recomanant mascareta, distància i ventilació. L'hostaleria i la restauració deixen arrere les restriccions d'horaris, de manera que, a partir de la setmana que ve, el tancament serà segons la llicència de cada establiment, amb un màxim establit en la una de la matinada.

El president ha avançat, a més, que el sector de l'oci nocturn, que "tants sacrificis ha fet pel bé general", reobrirà la setmana que ve, amb un límit de tancament fixat en les 2.00 hores i sense que es permeta encara el ball. Tindrà un aforament com el de l'hostaleria, que continuarà sent del 50 % en interior i del 100 % en terrasses, tot això tenint en compte la continuació de l'obertura progressiva i prudent, i des de la perspectiva d'arribar a juliol "en les millors condicions".

D'altra banda, també s'ha acordat l'obertura dels aforaments en el culte i avanços en els grups d'excursions guiades i en escoles d'estiu.

Celebracions de Sant Joan

A més, com ha anunciat el president, es traslladarà als ajuntaments la recomanació que limiten les celebracions de Sant Joan i altres manifestacions festives de caràcter semblant a fi d'evitar les aglomeracions.

Totes les mesures anunciades es prenen tenint en compte que la incidència ha baixat un 70 %; els llits ocupats per persones malaltes de COVID-19 han passat del 9 % a l'1 %; les UCI tenen 10 vegades menys pacients, i, des de gener, les morts han descendit un 93 %, ha exposat Puig, el qual ha demanat, no obstant això, prudència, ja que l'alçament de restriccions està tenint efecte en el repunt de contagis.

"Entrem en un període d'esperança, amb la proximitat de l'estiu, amb bones perspectives de recuperació i amb el desplegament, ja en marxa, de més de 1.000 milions d'euros en ajudes directes i, sobretot, amb la vacunació com a gran actiu", ha assenyalat el president, que ha recordat que aquesta setmana s'arribarà als 3 milions de dosis administrades i que les persones més vulnerables ja compten amb protecció.

"Tenim un milió de valencians completament immunitzats, i, entre les persones vacunades i aquelles que han superat la malaltia, ja superem el 50 % de la població amb protecció contra el virus", ha dit també.

El president ha conclòs la seua intervenció expressant la seua confiança en les persones joves i en el conjunt de la societat valenciana, que no ha protagonitzat les "imatges d'impudència" que sí que s'han vist en altres llocs davant de la fi de les restriccions. Per això, ha demanat continuar, com fins ara, treballant "en una mateixa direcció" per a assolir "la superació de la pandèmia i la recuperació social, econòmica i emocional".

Arxius relacionats