Ximo Puig anuncia que es podran fer reunions de dos nuclis de convivència a les cases i de fins a sis persones en espais públics

08/04/2021
Ximo Puig anuncia que es podran fer reunions de dos nuclis de convivència a les cases i de fins a sis persones en espais públics

- Es flexibilitzen també les condicions per a fer visites a les residències de persones majors immunitzades
- Les taules de bars i restaurants també podran ser de fins a sis persones i la pràctica d'activitats esportives es podrà realitzar en grups de fins a sis
- Les noves mesures entraran en vigor aquest dilluns, 12 d'abril, i estaran vigents fins al diumenge, 25 d'abril
- Es prorroga durant 15 dies més la resta de restriccions, entre aquestes el tancament perimetral de la Comunitat i la limitació de la mobilitat nocturna entre les 22.00 i les 6.00 hores
- El president de la Generalitat ha presidit la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la pròrroga, durant 15 dies més, de la majoria de restriccions en vigor per a contindre la pandèmia de COVID-19, però ha avançat que s'introduirà una flexibilització de les reunions socials i de les condicions per a visitar les residències de majors immunitzades.

D'aquesta manera, en l'àmbit privat, és a dir, dins de les cases, es permetrà la reunió de dos grups de convivents. A més, en l'àmbit públic, s'amplia de 4 a 6 el nombre màxim de persones que es podran reunir. Això implica que les taules de bars i restaurants també podran ser de fins a sis persones i que la pràctica d'activitats esportives també es podrà fer en grups de fins a sis.

A més, s'introduiran noves mesures per a facilitar les visites a les residències de persones majors, amb l'objectiu d'adaptar-se a la situació actual, amb la immunització del 100 % de residents i de la pràctica totalitat de professionals sociosanitaris, i la vacunació també de vora el 95 % de majors de 80 anys.

Així ho ha indicat el president de la Generalitat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19, en la qual s'han analitzat aquestes actuacions.

Les noves mesures entraran en vigor aquest dilluns, 12 d'abril, i estaran vigents fins al diumenge, 25 d'abril.

"Prudència màxima"

El president ha assenyalat que, des de la perspectiva de "prudència màxima" i de consolidació de l'estabilitat sanitària, s'ha acordat prorrogar la resta de mesures en vigor durant 15 dies més, entre aquestes el tancament perimetral de la Comunitat i la limitació de la mobilitat nocturna entre les 22.00 i les 6.00 hores.

"Si les dades actuals es consoliden, podrem avançar en la flexibilització de mesures actualment vigents", ha indicat Puig, que ha remarcat que "no hi haurà cap restricció un dia més del que siga estrictament necessari".

El president ha recordat, en aquest context, que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha avançat la intenció de no prorrogar l'estat d'alarma, que acaba el 9 de maig, i ha precisat que, si així es concreta, abans que decaiga l'estat d'alarma alçarà el perimetratge autonòmic de la Comunitat Valenciana.

Tal com ha especificat Ximo Puig, el pròxim 22 d'abril es tornarà a reunir la Mesa Interdepartamental i, fins aleshores, la consellera de Sanitat anirà mantenint reunions amb els diferents sectors afectats. A més, ha concretat que el 4 de maig es mantindrà una nova reunió d'aquest mateix òrgan, l'última abans del fi de l'estat d'alarma.

El president ha assenyalat que la Generalitat va establir fa 25 dies "el marc normatiu més cautelós" de les 17 comunitats, i el resultat ha sigut un descens de la circulació del virus a la meitat i la menor presència del SARS-CoV-2 de tot Espanya (5 vegades inferior a la mitjana estatal), unes dades que permeten afirmar que "no hi ha cap país d'Europa amb una incidència menor que la Comunitat Valenciana".

D'acord amb aquestes dades, aquesta millora sanitària ha propiciat que s'haja reduït a la meitat el nombre de persones hospitalitzades en tres setmanes i també s'ha manifestat en el fet que, en els últims 23 dies haja mort, la tercera part de persones que en els 23 dies anteriors.

"En només dos dies de febrer perdíem més valencians que en aquestes 3 setmanes", ha assenyalat el president, que ha afegit que l'objectiu era "salvar vides", una cosa que s'està aconseguint "gràcies a l'esforç, la responsabilitat i el sacrifici" de la ciutadania i al "treball admirable" de la plantilla de professionals de la Sanitat.

Importants avanços en vacunació

"Per fi tenim una situació de control de la pandèmia com no l'havíem tingut des del principi de l'estiu passat, i només puc donar les gràcies a la ciutadania, perquè mai havíem fet res tan important tots junts", ha manifestat Puig, que ha destacat els importants avanços en vacunació, atés que en aquestes tres setmanes s'ha doblegat el nombre de dosis administrades, fins a aconseguir aquesta setmana el milió de dosis ja posades a la ciutadania valenciana.

Ha al·ludit a més que, en l'actualitat, s'ha arribat a les 18,4 dosi per cada 100 habitants, una posició "millor" que la de països de l'entorn com França, Alemanya o el Canadà, i que la Comunitat és la quarta autonomia amb més proporció de vacunes administrades, el 81 %.

En aquest context, ha subratllat que, encara que la previsió sobre l'arribada de vacunes que ha anunciat el Govern és "molt esperançadora", se'n necessiten més, "perquè només la vacunació universal farà possible superar la pandèmia. I la Generalitat -des de la màxima lleialtat-, defensarà aquesta postura allà on siga necessari", ha puntualitzat Ximo Puig, per a afegir que així ho ha fet en demanar a Brussel·les que les patents no retarden la vacunació.

"Aquest és l'únic camí: una vacunació segura, eficient, universal i àgil", un objectiu, el de superar la pandèmia, que s'ha d'aconseguir a través d'una "doble via", que passa per "accelerar" el procés d'immunització i per actuar amb "màxima prudència" i amb "proporcionalitat", però sense "presses" ni "precipitacions", atés que es desconeix l'impacte de les festes de Setmana Santa, ha indicat.

"Per als valencians, el pitjor de la pandèmia ja ha passat, estem eixint del túnel, i veiem molt més que la llum", ha manifestat també el cap del Consell, qui ha assegurat que l'eixida a la crisi "demana una gestió rigorosa, una unitat social i la màxima sensibilitat amb treballadors, autònoms i empreses afectades".

En aquest sentit, ha avançat que, dins del Pla Resistir desplegat per la Generalitat, s'estan tramitant els expedients de 68.000 sol·licitants i que s'estima que les ajudes previstes arriben a més del 95 %. I també ha concretat que les ajudes a autònoms i autònomes i a empreses gestionades directament per la Generalitat s'estima que es paguen entre aquest mes i el de maig.

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Arxius relacionats