Ximo Puig anuncia que el Govern preveu aprovar en un mes el conveni que permetrà fer arribar a empreses i autònoms les ajudes destinades als sectors més afectats per la pandèmia

17/03/2021
Ximo Puig anuncia que el Govern preveu aprovar en un mes el conveni que permetrà fer arribar a empreses i autònoms les ajudes destinades als secto...

- El president trasllada a la ministra d'Hisenda la necessitat que es desbloquege "l'absolutament urgent i necessària" reforma del sistema de finançament autonòmic
- Destaca que l'executiu central preveu activar de manera immediata la posada en marxa del fons de 13.400 milions d'euros de finançament extraordinari de 2021 per a les comunitats autònomes
- Demana que la transmissió dels fons aprovats pel Consell de Ministres de divendres passat siga la més ràpida possible per a poder agilitzar el pagament a les empreses


Madrid.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat, després d'una reunió amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que el Govern s'ha marcat el termini d'un mes per a signar el conveni que permetrà convocar les ajudes a les empreses que es van aprovar en el passat Consell de Ministres.

Ximo Puig ha abordat, a més, en aquesta reunió que ha tingut lloc a la seu del Ministeri d'Hisenda, la "necessària" reforma del sistema de finançament autonòmic, un canvi de model que la ministra s'ha compromés a agilitzar en els pròxims mesos, tal com ha destacat el president.

El cap de l'executiu valencià, en declaracions que ha fet al termini de la reunió, ha assegurat que "és necessari buscar un consens respecte al nou sistema de finançament que garantisca la suficiència i el repartiment equitatiu entre les comunitats autònomes", per a sostindre els pilars de l'estat del benestar i el suport a l'economia productiva i l'ocupació.

"És evident que es necessita un ampli consens per a intentar aconseguir el màxim suport tant en l'àmbit territorial com en el parlamentari", ha assenyalat el president, que ha demanat "superar les reticències, les confrontacions i pensar en l'interés general", que no és un altre que assegurar la igualtat dels ciutadans i les ciutadanes, independentment del territori en què visquen.

També ha assenyalat el president que la reforma del sistema de finançament és fonamental per a la recuperació econòmica i ha apel·lat a la necessitat d'un acord que vaja més enllà de les conjuntures i els processos electorals. "No es pot continuar bloquejant una reforma absolutament urgent i necessària", ha manifestat.

Ximo Puig també ha tractat amb la ministra d'Hisenda la posada en marxa del fons de 13.400 milions d'euros de finançament extraordinari per a les comunitats autònomes per a 2021 i ha traslladat que el Ministeri té la intenció d'activar-lo de manera immediata i amb els criteris que establisquen tota l'equitat possible. Es tracta d'una "bona notícia", ha dit, que reflecteix el compromís del Govern amb les comunitats "en aquesta situació tan crítica".

Quant al pla d'ajudes aprovat pel Govern d'Espanya divendres passat, que suposarà per a la Comunitat Valenciana almenys 650 milions d'euros en ajudes directes per a les empreses i la possibilitat d'accedir a 400 més en les línies de suport financer, el president ha traslladat a la ministra la necessitat que la transmissió de fons siga la més ràpida possible per a poder agilitzar el pagament a les empreses.

El president també anunciat que les comunitats autònomes tindran una certa capacitat normativa per a adequar les ajudes depenent de la necessitat dels seus sectors productius.

Arxius relacionats