Ximo Puig agraeix als municipis la 'unitat' i el 'treball en comú' per a avançar cap a les 'millors Falles en molt de temps' quan la situació sanitària ho permeta

17/03/2021
Ximo Puig agraeix als municipis la "unitat" i el "treball en comú" per a avançar cap a les "millors Falles en molt de temps" quan la situació sani...

- El president considera "extraordinàriament encertada" la conferència d'alcaldes i alcaldesses de localitats falleres i destaca la "immensa responsabilitat" i la "prudència" que s'ha mostrat davant de la crisi sanitària
- Adverteix que, a pesar que la Comunitat té la taxa més baixa d'incidència de COVID-19 a Espanya, s'ha de continuar actuant amb prudència i prendre aquests dies per al "descans" i no per a "la festa"
- Destaca el compromís de la Generalitat amb la reactivació econòmica del món faller i recorda que el Pla Resistir destina 7 milions d'euros per a 37 oficis tradicionals

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït a les alcaldesses i alcaldes dels més de 90 ajuntaments participants en la conferència de municipis fallers, als presidents de les 3 diputacions i als presidents i presidentes de les juntes locals falleres que estiguen projectant "una imatge d'unitat, de cohesió social i de treball en comú" per a avançar cap a la celebració de les "millors Falles en molt de temps" quan la situació sanitària ho permeta.

Així s'ha pronunciat durant la seua intervenció en la conferència de municipis fallers, una iniciativa que ha qualificat "d'extraordinàriament encertada", perquè "respon al caràcter cooperatiu que està en els orígens populars de les Falles, vertebra millor la festa i provocarà sinergies positives en tot el territori autonòmic".

Puig ha lloat aquest "treball en comú" en favor de la cogovernança, perquè ni és "temps per al soroll" propi de la festa ni per a "altres sorolls" en el debat públic, ja que "no aporten res" a l'objectiu de superació de la pandèmia.

"Estem vivint un mes de març envoltats d'un silenci que se'ns fa estrany als valencians, sense mascletades, sense ofrenes, sense bandes de música ni fallers pel carrer", ha subratllat el president, i ha destacat en aquest punt la "immensa responsabilitat" i també "el civisme, la prudència i el respecte a les normes" que fallers i falleres han demostrat "davant de decisions tan doloroses com absolutament inevitables".

Ara, ha continuat, "compartim un objectiu: acabar més prompte o més tard amb aquest silenci, que aquest silenci faller dure el mínim temps possible", i ha afegit que la Generalitat "és sensible a la situació de la festa i, per tant, a la necessitat de buscar fórmules per a tancar l'exercici faller, però sempre que la situació sanitària ho permeta i sempre que els col·lectius fallers així ho valoren".

Falles segures

"El nostre desig és que les pròximes Falles siguen les millors en molt de temps, però tots compartim i entenem que hem d'anar avançant amb la màxima cautela i aquesta primera conferència de municipis fallers és un pas ben encertat en aquest sentit", ha manifestat Puig, que ha remarcat que "les Falles han de ser segures per a poder ser viscudes com mereix la nostra festa més internacional".

El president ha insistit també que, a pesar que la Comunitat Valenciana té en l'actualitat la incidència més baixa de la COVID-19 d'Espanya, amb 43 casos per 100.000 habitants, s'ha de continuar actuant amb prudència i prendre aquests dies per al "descans" i no per a "la festa".

7 milions d'euros per a l'artesania

Puig ha indicat, d'altra banda, que "parlar d'unitat i de treball en comú obliga a abordar també l'impacte econòmic de la pandèmia" en el món faller i ha recordat, en aquest sentit, les ajudes a l'artesania que s'han posat en marxa dins del Pla Resistir, amb 7 milions d'euros per a 37 oficis tradicionals, que seran compatibles també amb el nou paquet del decret del Govern per a les comunitats autònomes.

"Dins d'aquesta estratègia per a salvar el nostre teixit productiu, estem decidits a contribuir a la reactivació econòmica del món faller, que tantes famílies alimenta", ha garantit.

Tal com ha defensat, "les Falles són un espill d'aquest poble dinàmic, integrador i capaç d'unir esforços per a dur a terme grans projectes i són també un exemple d'associacionisme, de motor cultural i del valor que aporta cada part a la suma", ha dit.

"El que toca ara és escriure junts el nou llibret de les pròximes Falles. Continuem sent tradició, cultura i innovació; continuem sent un referent de convivència; continuem sent un exemple d'il·lusió", perquè "aquesta il·lusió és i serà el millor combustible per a les Falles", ha dit.

Arxius relacionats