Ximo Puig destaca el paper 'fonamental' de la Universitat de València en la investigació mitjançant simulació computacional per a obtindre antivirals 'més selectius i eficaços'

12/03/2021
Ximo Puig destaca el paper "fonamental" de la Universitat de València en la investigació mitjançant simulació computacional per a obtindre antivir...

- El president de la Generalitat s'ha reunit amb l'equip investigador que treballa en el projecte de simulació computacional per a bloquejar la proteïna que permet la reproducció del SARS-CoV-2
- El projecte s'ha finançat amb fons procedents de les donacions COVID-19 que han fet ciutadania, col·lectius i empreses a la Generalitat per a fer front a la pandèmiaa


Burjassot.
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat el paper "fonamental" de la Universitat en la investigació d'antivirals "més selectius i eficaços" que impedisquen la reproducció del virus de la COVID-19.

Així ho ha manifestat després de la reunió que ha mantingut amb l'equip investigador del projecte sobre desenvolupament d'antivirals mitjançant models obtinguts pels equips de supercomputació de la Universitat de València, que lidera el catedràtic del Departament de Química Física Iñaki Tuñón. Reunió en la qual també han participat la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, i la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre.

En el transcurs de l'acte, el president ha valorat la "cooperació i la voluntat d'entrega al servei de tota la societat valenciana" de la Universitat i ha assegurat que, en projectes com el de la simulació computacional per a la millora d'antivirals, "es constata el treball de la ciència i dels científics per millorar la vida dels ciutadans".

Així mateix, el president s'ha referit a la fusió entre la tecnologia i la investigació de base química del projecte que s'està desenvolupant a la Universitat de València, i ha assegurat que "la ciència i la investigació ens trauran de la crisi generada per la pandèmia".

El cap del Consell ha assenyalat que la lluita contra el virus de la COVID-19 es fa des del triple front de la prevenció, la vacunació i els antivirals, i ha qualificat de "fonamental" l'avanç que s'ha assolit en els últims mesos, en què s'han obtingut quatre vacunes i s'està millorant l'eficàcia dels antivirals.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat que "la inversió sostinguda en ciència ens permet que en moments crítics puguem reaccionar", per la qual cosa ha apostat per "dotar d'estabilitat inversora el sistema investigador valencià, a fi de potenciar-ne l'excel·lència".

"Aquesta pandèmia ens ha demostrat que la ciència ha de ser una aposta constant i vital", ha recalcat Pascual, que ha subratllat que l'aportació que ha fet la Generalitat Valenciana per a aquest projecte "ha permés la contractació d'un nou membre de l'equip investigador, que podrà desenvolupar el seu treball científic i aportar el seu talent al nostre sistema científic".

Per la seua banda, la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha remarcat la importància de la ciència per a superar els desafiaments a què s'enfronta la nostra societat, com ho és actualment la COVID-19, i ha destacat la necessitat "d'anar junt amb" la Generalitat i amb les universitats públiques valencianes amb tot el potencial d'investigació, formació i transferència de coneixements, perquè només això ens permetrà eixir de la pandèmia.

Mestre ha assenyalat que el projecte de millora dels antivirals és "complementari a les vacunes" i posa en relleu "la necessitat de la supercomputació per a avançar en la investigació en salut".

Projecte finançat amb fons procedents de donacions

En concret, el projecte compta amb un pressupost de 152.000 euros i consisteix en la millora d'antivirals contra la COVID-19 mitjançant l'ús de simulacions matemàtiques per mitjà de la supercomputació del node Tirant, una de les infraestructures científiques singulars que alberga la Comunitat Valenciana.

Es tracta, a més, d'un dels projectes triats per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a finançar amb fons procedents de les donacions COVID-19 que ha fet la ciutadania valenciana, així com col·lectius i empreses radicats majoritàriament a la Comunitat, per a fer front de manera solidària i altruista a la lluita contra la pandèmia. Aquests fons superen actualment 1,2 milions d'euros i, tal com va decidir el Consell, es destinen íntegrament a projectes d'investigació contra el virus.

Bloqueig de la proteasa

Cal destacar que el projecte aplica la mateixa estratègia mèdica que ja se segueix en la formulació d'antivirals contra el VIH, que consisteix a actuar en la proteïna que permet que el virus es replique.

D'aquesta manera, el director del projecte, Iñaki Tuñón, ha explicat que "els antivirals poden actuar contra aquesta proteïna, de manera que, encara que es produïsca un contagi, el virus no puga reproduir-se i, d'aquesta manera, s'aconseguisca contindre la infecció i les seues possibles conseqüències".

Segons ha assenyalat, "un fàrmac amb capacitat de bloquejar específicament la proteasa principal deixaria el virus sense les proteïnes necessàries i probablement no tindria efectes secundaris importants, ja que no bloquejaria cap activitat essencial en la cèl·lula infectada". En aquest sentit, cal destacar que, actualment, l'equip d'investigació ja ha descrit el mecanisme detallat d'inhibició de la proteasa principal del SARS-CoV-2 amb alguns dels antivirals proposats.

A més, Tuñón ha indicat que un altre dels avantatges del fàrmac és que podria ser efectiu davant de possibles mutacions del SARS-CoV-2 i també "enfront de nous coronavirus que puguen fer el salt a l'espècie humana en un futur pròxim".

Supercomputació node Tirant

Per a assolir l'objectiu, la investigació que s'està desenvolupant utilitza les capacitats dels superordinadors, en aquest cas del node Tirant, per a proporcionar una informació detallada de l'activitat de la proteasa que puga ser usada en el disseny d'aquests antivirals. "A través de la supercomputació, aquesta informació es pot obtindre amb un nivell de precisió sense precedents", ha indicat l'investigador de la UV, que també ha detallat que en conéixer com actuen els inhibidors "poden ser optimitzats amb la finalitat de millorar-ne la capacitat d'inhabilitar la proteïna, a més de potenciar-los per a usar la mínima quantitat possible de fàrmac".

El supercomputador del node Tirant forma part de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES), que gestiona recursos de computació d'alt rendiment amb l'objectiu d'impulsar l'avanç de la ciència i la innovació a Espanya i està formada per 13 institucions i els respectius supercomputadors. El node Tirant es troba instal·lat en el campus de Burjassot de la Universitat de València i el gestiona el Servei d'Informàtica (SIUV).

Arxius relacionats