Només l'1,8 % de persones rebutja vacunar-se contra la COVID-19 a la Comunitat Valenciana

28/02/2021
Només l"1,8 % de persones rebutja vacunar-se contra la COVID-19 a la Comunitat Valenciana

- La vacuna protegeix la persona immunitzada, però també, d'una manera indirecta, la resta de la població
- L'objectiu de la vacunació és previndre la infecció per coronavirus i disminuir-ne la gravetat i mortalitat en cas d'emmalaltirNomés l'1,84 % de les persones a les quals la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha oferit la vacuna contra la COVID-19 ha refusat posar-se-la. Aquest mínim percentatge de rebuig evidencia que la necessitat d'immunitzar-se ha calat entre els grups en què més avançat està el procés: personal sanitari, tant d'Atenció Primària com d'Atenció Especialitzada, i persones que viuen o treballen en centres de majors o de diversitat funcional de la Comunitat Valenciana.

El principal objectiu de la vacunació és previndre la infecció per coronavirus i disminuir-ne la gravetat i mortalitat en cas d'emmalaltir. Com ocorre amb la resta de vacunacions a Espanya, la vacuna contra el coronavirus és gratuïta, voluntària i també molt recomanable per a reduir l'impacte de la pandèmia.

En aquest sentit, la vacuna protegeix la persona immunitzada, però també, d'una manera indirecta, la resta de la població, perquè com més persones es vacunen, menys probabilitat hi haurà que els grups més vulnerables entren en contacte amb el virus.

En aquest moment, estan autoritzades per les agències reguladores de medicaments, i disponibles a la Comunitat Valenciana, les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Totes han demostrat en assajos clínics la capacitat de previndre la malaltia, és a dir, que són eficaces i també segures.

Aquesta evidència científica explica que el percentatge de rebuig siga reduït entre el personal de centres de salut i hospitals, on s'han produït 0,71 rebutjos per cada 100 dosis administrades. La quantitat de rebutjos també és mínima entre personal de residències (1,11 rebutjos per cada 100 dosis declarades) i pràcticament inexistent en persones institucionalitzades en residències.

Per a monitorar l'estratègia de vacunació correctament, els sistemes d'informació i registres valencians diferencien els rebutjos explícits dels casos en què la vacunació està contraindicada (0,16 rebutjos per cada 100 dosis declarades). Com tots els medicaments, hi ha grups poblacionals per als quals les vacunes no es recomanen, per exemple, en dones embarassades no hi ha evidència suficient per a aconsellar-ne l'ús durant la gestació, encara que si la dona en qüestió té un alt risc d'exposició, s'estudia el cas concret i se sospesen pros i contres.

Salut Pública també registra els casos de persones a les quals s'ofereix la vacunació i la rebutgen perquè ja han passat la COVID-19, i elles mateixes consideren que la immunització natural que han generat és suficient (0,77 rebutjos per cada 100 dosis declarades). En aquest sentit, l'evidència actual indica que la reinfecció pel nou coronavirus és excepcional en els sis mesos posteriors a una infecció natural, però Sanitat ofereix la vacunació a totes les persones incloses en els grups prioritaris sense discriminar si han passat, o no, la infecció.

Arxius relacionats