Tires tèrmiques, fotos de detall i geolocalització en temps real garanteixen la conservació i la seguretat durant el transport de vacunes

28/02/2021
Tires tèrmiques, fotos de detall i geolocalització en temps real garanteixen la conservació i la seguretat durant el transport de vacunes

- Les caixes amb els vials viatgen camuflades amb altres comandes per a evitar sostraccions
- La custòdia és constant des que les vacunes aterren a Madrid fins que arriben a la Comunitat ValencianaEl camí que recorren les vacunes per a la COVID-19 des del laboratori fins al braç del o la pacient està jalonat de controls que garanteixen que arriben a la seua destinació en condicions òptimes. El protocol definit per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i les empreses de transport estableix, entre altres mesures, monitorar els vials amb testimonis de temperatura i fotografiar amb detall els paquets per a evitar que els puguen manipular.

Quan les vacunes aterren a Madrid, es verifica que arriben en perfecte estat a la temperatura de conservació que l'empresa fabricant ha prescrit i en envasos sense manipular. "Verifiquem amb l'albarà lots, caducitat i quantitat i procedim a la recepció de la mercaderia", explica la capatassa de Logista Pharma Ana Belén García.

Després de la recepció, una persona prepara un embalatge tèrmic amb la comanda i una altra persona diferent l'acara: "Usem un terminal de radiofreqüència per a fer la preparació de comandes, d'aquesta manera queden registrades tant les unitats com el lot. En la zona de verificació, una altra persona diferent pica l'etiqueta de la comanda amb un làser, i el sistema li indica quantes unitats ha de contindre i de quin lot. Així, pot verificar físicament que tot és correcte", detalla Silvia Solera, operària del Departament d'Entrades de Logista Pharma.

La temperatura del paquet es monitora durant tot el procés mitjançant tires tèrmiques i, hi afig Jorge Araújo, director de Xarxa i Plataformes de Nacex, també es prenen imatges de detall de manera aleatòria per a garantir-ne la integritat. A més, en tot moment, es coneix amb precisió la ubicació exacta de les vacunes.

Com a mesura de seguretat i custòdia, les caixes amb els vials viatgen, a més, camuflades junt amb altres mercaderies que precisen les mateixes condicions de conservació i custòdia. En evitar els enviaments dedicats, és més complicat identificar els paquets que contenen la vacuna i es prevenen sostraccions.

En tot cas, si durant el transport de Madrid a la Comunitat Valenciana (bé fins als centres d'emmagatzematge i repartiment, bé fins al mateix punt de vacunació) es detecten intents d'atac, o es trenca la cadena de fred, les alarmes es disparen.

Arxius relacionats