Els tres hospitals de campanya de la Comunitat Valenciana han atés més de 200.000 persones

15/02/2021
Els tres hospitals de campanya de la Comunitat Valenciana han atés més de 200.000 persones

- Els tres centres han acollit ingressos hospitalaris i s'hi han dut a terme proves PCR o vacunacions contra la grip i la COVID-19
- La seua activitat ha permés alleujar la pressió assistencial hospitalària i donar suport a la tasca que es desenvolupa en Atenció PrimàriaEls tres hospitals de campanya de la Comunitat Valenciana, construïts al costat dels hospitals de referència de cada província, han atés fins ara més de 200.000 persones.

Aquests centres van entrar en funcionament l'abril de l'any passat i s'ubiquen al costat de l'Hospital Universitari La Fe de València, l'Hospital General d'Alacant i l'Hospital General de Castelló. Des que es van posar en marxa han anat desenvolupant diverses actuacions assistencials a fi d'alleujar la pressió assistencial hospitalària, sobretot en els moments més crítics de la pandèmia.

D'aquesta manera, els hospitals de campanya s'han anat adaptant a les necessitats assistencials de cada moment durant la pandèmia, han acollit pacients lleus en cas que requeriren ingrés hospitalari o han habilitat espais específics per a la realització de proves PCR o per a donar suport al personal d'Atenció Primària en les vacunacions, tant de grip com de la COVID-19.

Així, fins ara, prop de 300 persones de la Comunitat Valenciana han ingressat en un hospital de campanya. Es tracta de pacients majors de 18 anys, no dependents, amb PCR positiva en COVID-19, que han estat prèviament en un hospital d'aguts i es troben en fase de resolució de la malaltia.

En concret, a l'hospital de campanya de València han ingressat 93 persones fins ara, 168 a l'hospital de campanya d'Alacant i 31 pacients al de Castelló.

Per a desenvolupar la tasca que fan, els hospitals estan dotats de controls d'infermeria i consultes mèdiques, a més del mobiliari necessari per a l'atenció del pacient i tot l'equipament per a l'assistència clínica (preses d'oxigen, punts de radiodiagnòstic, respiradors, etc.).

Cal destacar que quan disminueix la pressió hospitalària durant la pandèmia, els tres hospitals compten amb una superfície àmplia per a poder dur a terme diverses actuacions assistencials, de manera que es puga donar suport als centres sanitaris i als professionals d'Atenció Primària.

De fet, l'hospital de campanya de La Fe compta amb una superfície de més de 2.500 metres quadrats, l'hospital de campanya del General d'Alacant compta amb 4.600 metres quadrats de superfície i l'hospital de campanya del General de Castelló disposa d'una superfície de 3.550 metres quadrats.

Proves PCR i vacunació de professionals

A l'hospital de campanya de La Fe, per exemple, es realitza una mitjana de 450 proves PCR diàries, fins i tot s'han arribat a fer 700 proves diàries. En total, fins ara, ja s'han fet més de 145.000 proves PCR per a la detecció de la COVID-19.

Així mateix, una altra de les actuacions assistencials que s'està duent a terme en aquests centres per a donar suport a l'activitat dels centres sanitaris és la campanya de vacunació. Més de 4.200 professionals van ser vacunats amb la primera dosi contra la COVID-19 a l'hospital de campanya d'Alacant.

A l'hospital de campanya de Castelló també s'ha establit un punt de vacunació contra la COVID-19 que depén de la Unitat de Medicina Preventiva, en el qual s'ha vacunat 2.800 persones.

Aquestes instal·lacions també han acollit punts de vacunació de la grip. De fet, a l'hospital de campanya d'Alacant s'han vacunat, fins al 31 de gener, 2.450 professionals i a l'hospital de campanya de Castelló, 1.500 persones.

D'altra banda, en aquestes instal·lacions s'ha realitzat la recollida de mostres dels participants en l'estudi de serologia que ha dut a terme el Ministeri de Sanitat durant la pandèmia.
Així mateix, a l'hospital de campanya d'Alacant, que compta amb una àmplia superfície, s'ha dedicat un espai per a la realització d'extraccions de sang per part del Servei d'Anàlisis Clíniques. En aquesta instal·lació s'han habilitat també espais per a acollir migrants que necessitaven aïllament, alguns han requerit ingrés o simplement han rebut atenció mèdica en aquestes consultes.

En aquest sentit, l'hospital de campanya de Castelló també ha aprofitat aquestes instal·lacions per a agilitzar l'activitat assistencial. Per això, s'ha hagut de crear un espai per a albergar la unitat centralitzada de proves, principalment per a processos preoperatoris. A més, s'hi ha ubicat una sala de preingrés hospitalari per a reforçar l'espai assistencial del servei d'Urgències, dotada de llits, equipament clínic i control d'infermeria.

En definitiva, els tres hospitals de campanya han permés incrementar la capacitat assistencial hospitalària i alleujar la pressió assistencial en els pics elevats de la pandèmia, i han esdevingut espais assistencials dotats d'equipament per a respondre a les necessitats assistencials de cada moment.