Sanitat rep 465 donacions per a investigar si persones ingressades per COVID-19 milloren amb plasma hiperimmune

15/01/2021
Sanitat rep 465 donacions per a investigar si persones ingressades per COVID-19 milloren amb plasma hiperimmune

- És un tractament experimental que lideren el Centre de Transfusió, l'Hospital La Fe i l'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant
- S'està començant a fer l'anàlisi dels primers 220 casosEl Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) ha rebut durant l'any 2020 un total de 465 donacions de plasma de persones que han superat la COVID-19, per a tractar amb aquest plasma altres pacients amb la infecció activa i mal pronòstic. Es tracta d'un assaig clínic l'objectiu del qual és elucidar si l'estat de salut de les persones malaltes millora.

De fet, la transfusió de plasma hiperimmune, que s'obté de pacients que han superat la infecció i conté anticossos contra el virus, és una arma terapèutica que s'està explorant en casos en què fallen la resta de tractaments que marquen els protocols actuals.

A partir de les donacions, que es fan en el CTCV, s'han obtingut 930 unitats de plasma hiperimmune (també anomenat convalescent) per a transfondre'l i 470 d'aquestes ja s'han distribuït a alguns hospitals.

El CTCV, que participa des del mes d'abril passat en la investigació, va col·laborar junt amb alguns hospitals valencians en el desenvolupament del protocol d'estudi i, en l'actualitat, s'encarrega de l'extracció del plasma hiperimmune dels donants. La gran majoria de donants formen part del personal sanitari conscienciat de la necessitat de col·laborar amb el programa.

L'estudi clínic, que lideren l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, l'Hospital Sant Joan d'Alacant i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, actualment es troba en fase de reclutament de pacients (més de 350 pacients), encara que s'està començant a fer l'anàlisi dels primers 220 casos.

El plasma hiperimmune que es dona es transfon a pacients amb pneumònia per COVID-19 en 14 centres de la Comunitat Valenciana, 10 de la província d'Alacant i 4 de València.

Segons el responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses i de l'estudi a l'Hospital Sant Joan d'Alacant, Francisco Jover, "hi ha assajos clínics a escala internacional que estan en marxa i aportaran evidències en aquest sentit de l'eficàcia del plasma hiperimmune i en quin moment de l'evolució clínica del pacient n'és més convenient l'ús".

Per a Jover, "diversos estudis observacionals n'han demostrat l'eficàcia en fases precoces de la malaltia i recentment aquest fet s'ha confirmat en un assaig clínic argentí".

Campanya per a fomentar la donació i requisits

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana va començar dilluns passat una campanya a través de les xarxes socials per a fomentar la donació de plasma hiperimmune. Els requisits per a aquesta donació són ser baró, pesar més de 55 quilos i haver passat el coronavirus fa menys de tres mesos.

Amb el plasma COVID-19, de la mateixa manera que amb altres donacions de sang, plaquetes o medul·la òssia, s'han de complir una sèrie de requisits perquè el producte transfós siga el més segur i eficaç possible.

En el cas del plasma convalescent, està demostrat que els barons que hagen passat el coronavirus de manera lleu, o moderada, generen una quantitat d'anticossos suficient perquè el seu plasma siga eficaç. A més, no han d'haver sigut transfosos, ni ser al·lèrgics per a no interferir en la salut dels malalts.

El plasma de les dones té més risc que el dels homes perquè pot contindre anticossos per embarassos o avortaments, i això pot condicionar que hi haja complicacions en la transfusió de plasma.

Una vegada extretes, les unitats s'emmagatzemen a -30° i es distribueixen als centres hospitalaris per a tractar els pacients que compleixen els criteris definits en el protocol. Els resultats són esperançadors i els pacients han millorat després del tractament amb plasma COVID. No obstant això, es tracta de resultats preliminars; encara no hi ha resultats concloents.