Ximo Puig anuncia noves mesures restrictives per al període nadalenc a fi de protegir la salut de la població 'per prudència, seguretat i responsabilitat'

17/12/2020
Ximo Puig anuncia noves mesures restrictives per al període nadalenc a fi de protegir la salut de la població "per prudència, seguretat i responsa...

- El Consell restringeix a 6 el nombre màxim de persones en reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, sense excepcions
- També s'incrementa la restricció a la mobilitat nocturna, limitant-se la circulació entre les 11 de la nit i les 6 del matí, excepte la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any que començarà a les 12
- Es manté el confinament perimetral autonòmic fins al 15 de gener, amb les úniques excepcions ja previstes en la normativa
- Anuncia que la Comunitat Valenciana està preparada per a rebre, emmagatzemar, distribuir i administrar 600.000 dosis de la vacuna de Pfizer contra la COVID-19


València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat noves mesures excepcionals "per a fer front a l'emergència sanitària provocada pel coronavirus i protegir millor la salut de la població, per prudència, seguretat i responsabilitat", després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19.

El president, que ha comparegut junt amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que les noves mesures, que entraran en vigor dilluns que ve, consisteixen a restringir a 6 el nombre màxim de persones en reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, sense excepcions. Durant els dies de Nadal, aquestes 6 persones podran pertànyer com a màxim a 2 grups de convivència.

A més, s'incrementa la restricció a la mobilitat nocturna, limitant-se la circulació entre les 11 de la nit i les 6 del matí, excepte les nits del 24 i 31 de desembre, nit de Nadal i nit de Cap d'Any, en què la restricció de mobilitat començarà a les 12 de la nit.

En tercer lloc, el cap del Consell ha anunciat que el confinament perimetral autonòmic es manté inalterat, també durant tot el període nadalenc, i la restricció d'entrar i eixir del territori de la Comunitat Valenciana seguirà vigent fins al 15 de gener, amb l'única excepció dels casos excepcionals previstos en la norma. Es tracta de casos com la tornada a la residència habitual, atenció de familiar dependent, exàmens oficials, desplaçament al lloc de treball, assistència a centres sanitaris o casos de força major.

Puig ha justificat les mesures a causa de dos indicadors "que ens obliguen a reaccionar". D'una banda l'augment de la incidència del virus en l'última setmana, que ha crescut un 27 %, i de l'altra el registre de més de 2.000 casos diaris durant quatre dies consecutius.

A més, ha assegurat que l'objectiu d'aquestes mesures és restringir els contactes socials amb la finalitat "d'aplanar la corba de contagis que, com en tota Europa, també està repuntant a la nostra Comunitat. La velocitat amb què estan creixent els contagis a les portes de l'hivern preocupa en tota Europa, a Espanya i també a la Comunitat Valenciana. Per això, i davant de la proximitat de les festes de Nadal, resulta inevitable adoptar decisions", ha afegit.

"Combatre millor la pandèmia"

Per al cap del Consell, "és dolorós haver de restringir, més encara, el Nadal, però hem de fer-ho per prudència, per seguretat i per responsabilitat". Així mateix, ha demanat disculpes perquè les noves mesures suposen "trastornar els plans i la vida de milers de ciutadans i famílies", i encara que "no ens agrada generar incertesa ni corregir mesures anunciades fa només 12 dies, la situació de la pandèmia canvia i hem d'adaptar-nos-hi per a poder-la combatre millor".

Puig ha manifestat que "no podem confondre les prioritats, perquè no estem jugant-nos el Nadal, sinó la vida, el treball i el futur de molts valencians. Ara -ha afegit-, quan la vacuna està tan prop, quan estem en fase d'eixida de la pandèmia, quan hem patit tant per a arribar fins ací amb l'ajuda de la ciència i de tantes persones, ara no podem fallar".

El president ha insistit en el fet que "no es tracta d'infondre temor en una societat valenciana que s'està esforçant", i en aquest sentit ha destacat que les dades del Ministeri de Sanitat situen la Comunitat Valenciana com el segon territori de la Península amb una menor afecció de la malaltia al llarg de tota la pandèmia.

En concret, ha recordat que des de l'inici, i respecte a la mitjana espanyola, la Comunitat Valenciana ha registrat quasi la meitat d'incidència, un 32 % menys d'hospitalitzacions, i la meitat de mortalitat. "Això vol dir que la societat valenciana ho ha fet bé, i ho voldria agrair una vegada més", ha manifestat.

Més vigilància i començament de la vacunació

Durant la seua intervenció, el president també ha anunciat que s'intensificarà la vigilància per a comprovar que es respecten els límits d'aforament i les normes obligatòries en espais públics com la restauració. No obstant això, ha destacat que "el més efectiu és reforçar la responsabilitat individual".

I en aquest sentit, ha fet una crida a la responsabilitat en el compliment de les restriccions i la solidaritat, perquè "no seguir les restriccions significa perjudicar la resta de persones en salut, treball i benestar", ha dit.

"La pauta d'aquest Nadal -ha afegit- ha de ser el domicili particular, els desplaçaments segurs, les relacions amb la unitat de convivència i les compres escalonades sense aglomeracions. D'aquesta manera tindrem un Nadal segur, amb alegria responsable".

Finalment, ha assegurat que la Comunitat Valenciana ja està preparada per a rebre, emmagatzemar, distribuir i administrar fins a 600.000 dosis de la vacuna de Pfizer contra la COVID-19, ja que "tenim preparat tot el material necessari per al procés de vacunació i tot l'equip humà que el pilotarà".

Arxius relacionats