Ferrocarrils de la Generalitat comença a aplicar el sistema de desinfecció mitjançant nebulització amb peròxid d'hidrogen en l'interior de les seues unitats

09/11/2020
Ferrocarrils de la Generalitat comença a aplicar el sistema de desinfecció mitjançant nebulització amb peròxid d"hidrogen en l"interior de les seu...

- Arcadi España ha destacat que aquest procediment està ratificat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Aquests treballs ja es realitzen en els tallers de Machado i està previst ampliar-los a València Sud, Tarongers i El CampelloFerrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha començat a utilitzar el sistema de desinfecció mitjançant nebulització volumètrica amb peròxid d'hidrogen en l'interior dels trens i tramvies que circulen en les explotacions de Metrovalencia i TRAM d'Alacant, amb la finalitat de fer front als efectes de la pandèmia de la COVID-19.

Aquesta tècnica utilitza desinfectants líquids amb una base de peròxid, que es transforma en micropartícules que se suspenen en l'aire, de manera que arriben a la totalitat de zones, superfícies i volums de l'espai que s'ha de desinfectar. Addicionalment, permet, activant els sistemes de ventilació de les unitats, que el producte entre dins dels circuits de l'aire condicionat, no accessibles manualment.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha explicat que "l'aplicació d'aquest innovador sistema de desinfecció és conseqüència dels estudis i les anàlisis realitzats per l'empresa pública durant els últims mesos en les seues instal·lacions".

"Aquest sistema de nebulització és l'únic procediment d'aquestes característiques que disposa de la certificació del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques), ja que les proves realitzades fins a la data certifiquen l'anul·lació total de la capacitat infectiva del SARS-CoV-2 en aquells espais en què s'actua", ha destacat Arcadi España.

Els treballs han començat en els tallers de Machado de Metrovalencia i es realitzen de manera periòdica a les nits, després de la finalització del servei. La nebulització també s'ha programat per a les unitats de València Sud i Tarongers, així com en els trens i tramvies d'El Campello del TRAM d'Alacant.

El conseller ha assenyalat que "la nebulització se suma als treballs que diàriament es realitzen per part d'FGV de neteja i desinfecció en l'interior de trens i tramvies, així com en dependències pròpies i estacions de València i Alacant, sempre amb la finalitat de garantir la prestació d'un servei de transport amb les màximes garanties de seguretat, i seguint en tot moment les indicacions de les autoritats estatals i autonòmiques".

El pressupost conjunt d'aquests treballs adjudicats per FGV per procediment d'emergència ascendeix a 1.553.640 euros, IVA inclòs, per un període inicial de sis mesos.

L'aplicació d'aquest sistema de desinfecció es realitza per part de l'UTE formada per les empreses Vareser 96, SL i Levantina de Ingeniería y Construcción, SL. Aquestes empreses han sigut les que han desenvolupat el sistema proposat, junt amb la col·laboració de diferents departaments de la Universitat Politècnica de València i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del CSIC.

Com s'aplica

El personal tècnic de desinfecció va introduint en cada una de les unitats l'equip nebulitzador. Aquest està prèviament programat amb els temps d'aplicació, en funció dels volums que cal desinfectar de cada unitat.

L'equip d'aplicació està format per grups de dos a tres persones per taller (segons taller i unitats a tractar) i d'un equip de nebulització volumètrica S-FOG d'Aplicaciones Técnicas Sanosil SL, amb tecnologia d'aplicació de 360 graus que cobreix el 100% de l'ambient i superfície amb una eficàcia en l'eliminació de patògens del 99,99%.

Amb els estudis realitzats en els tallers d'FGV, s'han comprovat els temps necessaris per a l'aplicació correcta del sistema, que varien segons la grandària de les unitats.

Segons el tipus d'unitat, es realitza la nebulització des d'un únic punt o des d'ambdós extrems, per a garantir el màxim abast. La nebulització s'aplica amb les portes tancades.

Posteriorment, un tècnic de desinfecció, dotat d'un vestit i màscares filtre específiques, s'hi introdueix a recuperar l'equip de desinfecció per a traslladar-lo al següent punt de tractament, i deixa les portes tancades perquè l'agent desinfectant continue actuant.

Tots els operaris i operàries que participen en aquestes operacions van dotats d'EPI adequats a la seua funció i de sensor personal de seguretat.

Una vegada finalitzat el període d'actuació, es procedeix a l'obertura de les portes per a la ventilació de les unitats. Es realitza el control de les concentracions prèviament a la tornada al servei de les unitats.

Arxius relacionats