Ximo Puig anuncia la pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i el dels municipis d'Elda i Petrer, així com noves mesures de limitació d'aforament

06/11/2020
Ximo Puig anuncia la pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i el dels municipis d"Elda i Petrer, així com noves mesures de l...

- Segons el president, no hi cap l'autosatisfacció "ni llevar transcendència a la situació que vivim" i insta la societat valenciana a no relaxar-se en el compliment de les mesures
- Reitera el reconeixement de la Generalitat al "servei públic infatigable" de les i dels professionals sanitaris i dels que s'esforcen "per a garantir la salut dels valencians i de les valencianes"
- Puig: "Es tracta de salvar vides, preservar treballs i protegir les famílies"

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest divendres la pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana durant 7 dies i el dels municipis d'Elda i Petrer durant 14, "per a afrontar l'emergència sanitària, protegir la salut de la població i intentar eixir junts d'aquesta situació complicada".

El cap del Consell, que ha incidit en la necessitat de prendre-hi mesures "des de la serenitat i el sentit comú", ha recordat la vigència de la restricció de la mobilitat nocturna fins al 9 de desembre, entre les 12 de la nit i les 6 del matí, i ha avançat noves mesures de limitació d'aforament.

Així, el màxim responsable de l'executiu autonòmic ha detallat que, per mitjà d'un decret de la Presidència de la Generalitat i una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, "es pretén limitar la mobilitat i reduir la interacció social" per a contindre l'avanç de la pandèmia de coronavirus a la Comunitat Valenciana.

El president s'ha manifestat en aquests termes en la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació juntament amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) al Palau de la Generalitat.

Responsabilitat i mesures proporcionals

"Europa està patint una segona onada molt dura, igual que Espanya", ha declarat Puig, que ha recordat que la Generalitat ha tractat "d'anar un pas per davant" i prendre les mesures necessàries en cada moment. "Vam ser els primers a tancar els bars en el mes de març, preferírem no passar a la segona fase al maig i restringírem la mobilitat nocturna fa 13 dies".

"Sempre hem assumit la nostra responsabilitat", ha assenyalat el president, que ha reflexionat sobre la necessària resposta proporcional perquè, segons la seua opinió, "cap mesura és neutra". "El confinament domiciliari i el tancament d'activitats té conseqüències i efectes no només econòmics, sinó també socials i psicològics en una població que està ja, moltes vegades, molt fatigada".

"Estudiem totes les mesures davant d'una emergència canviant", ha afirmat el cap del Consell, que ha assegurat que és "decisiu" no saltar-se fases. "Sabem que la situació és greu, però és necessari no perdre perspectiva: si fem referència a com estàvem en el passat, tenim el 60 % de persones hospitalitzades per comparació al pitjor moment de la pandèmia, o el 57 % de les que hi havia en les ucis".

Salvar vides, preservar treballs i protegir famílies

En la seua intervenció, el president ha considerat que, en l'actualitat, malgrat que la Comunitat Valenciana es troba en una situació millor que altres autonomies i països del seu entorn, no hi cap l'autosatisfacció "ni llevar transcendència a la situació que vivim", i, en aquest sentit, ha instat la societat valenciana a no relaxar-se. "La relaxació seria la pitjor mesura que podríem prendre".

Així, el cap de l'executiu valencià ha informat que en la reunió del CECOPI d'aquest divendres s'ha posat en relleu aquesta circumstància i s'ha convingut la importància del "compliment efectiu i rigorós de les mesures que s'implanten i les que ja s'havien pres".

"La corresponsabilitat és fonamental -ha continuat Puig-, tant la responsabilitat de les institucions com la dels ciutadans i les ciutadanes". "No podem consentir més imprudències; es tracta de salvar vides, preservar treballs, i protegir les famílies".

A més, el cap del Govern autonòmic ha reiterat el reconeixement de la Generalitat a "l'entrega i el servei públic infatigable" de les i dels professionals sanitaris de la Comunitat i de "totes aquelles persones que estan fent un esforç enorme per a garantir la salut dels valencians i de les valencianes".

Incidència del coronavirus a la Comunitat Valenciana

En la seua intervenció, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha oferit dades de la situació de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha informat que el nombre de casos s'ha triplicat en les tres últimes setmanes i, en l'actualitat, la incidència se situa en 258 casos per 100.000 habitants.

A més, la titular de Sanitat ha al·ludit a l'ús dels serveis assistencials i les hospitalitzacions, que ha valorat com a "assumible en aquest moment pel sistema sanitari, però amb una tendència creixent", fet que situa la Comunitat Valenciana, segons ha declarat, "en un nivell de risc molt alt".

Dins del conjunt d'indicadors, Barceló ha fet especial èmfasi en el grup d'edat més afectat, el de les persones entre els 15 i els 29 anys, amb una incidència de 313 casos per 100.000 habitants; i en l'àmbit social com aquell en què es registra el nombre més gran de brots epidèmics, amb un 69,8 % del total i un 64,78 % del total de casos.

"A la vista d'aquests indicadors i d'alguns altres -ha declarat Barceló-, podem constatar que la Comunitat Valenciana manté una transmissió comunitària sostinguda i generalitzada, amb una pressió creixent sobre el sistema sanitari. La situació epidemiològica s'està agreujant de manera accelerada, amb una tendència creixent".

Noves limitacions d'aforament

Respecte a les limitacions d'aforament que es recullen en la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que entrarà en vigor a les 00.00 hores d'aquest dissabte, 7 de novembre, i que es prolongarà fins a les 23.59 hores del 9 de desembre, destaquen els punts següents:

-Vetles i soterrars. Aforament d'1/3 amb un límit màxim de 25 persones en espais a l'aire lliure o de 15 persones en espais tancats.

-Celebracions no religioses. Aforament d'1/3 amb un límit de 25 persones a l'aire lliure o 15 persones en espais tancats.

-Esdeveniments i activitats multitudinàries. No s'autoritza cap mena d'esdeveniment o d'activitat multitudinària dels que es preveuen en el document 'Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per COVID-19 a Espanya' i en el document 'Informació necessària per a l'autorització de celebració d'esdeveniments i activitats multitudinàries a la Comunitat Valenciana', dictats per a complir la resolució del passat 17 d'agost, ni tampoc aquells esdeveniments i activitats anàlegs o semblants.

-Mesures relatives a les activitats festeres i tradicionals. No es podrà superar el nombre màxim de 6 persones, excepte per a funcions de gestió i d'administració. No s'obriran al públic en cap cas.

-Parcs infantils recreatius a l'aire lliure, castells unflables, tobogans i altres jocs infantils. Aforament màxim del 50 %.

-Locals d'oci infantil en espais tancats. Hauran de garantir la neteja contínua i que no es produïsca intercanvi d'objectes entre els usuaris. En tot cas, les activitats grupals tindran un màxim de 6 participants.

-Establiments i locals comercials detallistes i d'activitats de serveis professionals que no formen part de centres i parcs comercials. Aforament del 50 %.

- Mercats ambulants. Es podran instal·lar fins a un màxim del 50 % dels llocs habitualment autoritzats o ampliar l'espai disponible perquè l'efecte siga equivalent. L'espai haurà d'estar delimitat amb cintes o tanques i els ajuntaments han de garantir la neteja i desinfecció de la zona una vegada acabe l'activitat.

-Centres i parcs comercials. Aforament limitat al 50 % tant dels locals com de les zones comunes. Aquestes només s'utilitzaran per al trànsit de clients. Les zones recreatives romandran tancades.

-Establiments d'hoteleria i de restauració. Se suspén l'activitat dels locals de discoteques, sales de ball, karaokes i bars de copes, així com els karaokes en locals d'hoteleria i de restauració.

-Establiments d'hoteleria i de restauració. El consum en l'interior del local no podrà superar 1/3 de l'aforament i el consum en les terrasses no podrà superar el 50 %. No es permeten els serveis d'autoservei o de bufet. Tampoc es permet el consum col·lectiu o en grup de begudes, al carrer o en espais públics, alié als establiments d'hoteleria o semblants.

-Hotels i allotjaments turístics. Aforament d'1/3. En aquells que ofereixen habitacions i equipaments col·lectius, les persones pertanyents a diferents grups de convivència no podran pernoctar ni utilitzar simultàniament els serveis col·lectius.

-Museus i sales d'exposicions, monuments i altres equipaments culturals. Seran accessibles al públic per a visites individuals, de convivents o de grups de fins a sis persones sense que en cap cas se supere el 50 % de l'aforament.

-Biblioteques i arxius. No es podrà superar l'aforament del 50 %.

-Cines, teatres, auditoris, circs de carpa i espais semblants, i recintes i establiments destinats a actes culturals i espectacles a l'aire lliure. La mateixa limitació del 50 %. En l'interior no es podrà menjar ni beure, els seients hauran de ser preassignats amb identificació de cada ocupant. En tot cas, el públic romandrà assegut.

-Espectacles itinerants: no es permeten els espectacles itinerants en què el públic i l'espectacle es mouen al mateix temps.

-Activitats de guia turístic. Els grups seran d'un màxim de 6 persones.

-Centres recreatius turístics, zoològics i aquaris. El límit d'aforament serà del 50 % en instal·lacions tant tancades com a l'aire lliure.

-Congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments. Es recomana que es realitzen telemàticament. Els que s'organitzen presencialment es duran a terme sense superar en cap cas el 50 % de l'aforament en cada un dels espais. No es permeten els serveis d'hoteleria ni de restauració.

-Locals i establiments en què s'exercisquen activitats de jocs i d'apostes. No es podrà superar 1/3 de l'aforament en cada una de les sales, taules o agrupacions de taules en grups, que han de ser d'un màxim de 6 persones.

-Piscines recreatives. Hauran de respectar el límit d'1/3 de la capacitat d'aforament per a les piscines tancades i del 50 % en piscines a l'aire lliure. No es podrà fer ús de les dutxes ni de les fonts d'aigua.

-Acadèmies, autoescoles i centres d'ensenyança no reglada. Es recomana l'ensenyança telemàtica. Podrà impartir-se de manera presencial guardant la distància de seguretat i amb un 50 % de l'aforament. En els vehicles d'autoescola, la limitació és de 2 persones per fila de seients i amb ús de mascareta.

-Centres residencials de majors i persones amb discapacitat. Caldrà ajustar-se al que disposa la Resolució de 17 d'agost de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el pla d'actuació a les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM.

-Activitat esportiva no professional ni federada. Es podrà practicar esport per parelles i sense contacte físic. Es podran fer activitats en grups de fins a un màxim de 30 persones, en instal·lacions obertes, i fins a 20 persones, en instal·lacions tancades. Sense contacte físic, mantenint la distància de seguretat i sense superar 1/3 de l'aforament màxim. No es permetrà l'ús de vestuaris ni dutxes.

-Esdeveniments esportius. Les competicions i esdeveniments esportius se celebraran sense públic.

-Ocupació de vehicles de transport terrestre. En vehicles de fins a 9 places es permet ocupar la totalitat de les places posteriors, així com les de la fila del conductor, quan s'hagen esgotat prèviament les posteriors. Els vehicles d'una única fila de seients, només podran ser ocupats per dues persones. En tots els casos serà obligatòria la mascareta excepte que tots els ocupants siguen convivents.

-Consum de tabac i semblants. No es podrà fumar en la via pública, terrasses, platges o altres espais a l'aire lliure quan no es puga respectar la distància de seguretat de 2 metres.

Arxius relacionats