Ciència valenciana i COVID-19

« Ves enrere

Investigadors de la Universitat d’Alacant guanyen el premi del desafiament ‘Resposta a la pandèmia’

Investigadors de la Universitat d’Alacant guanyen el premi del desafiament ‘Resposta a la pandèmia’

  • Miguel Ángel Lozano i Francisco Escolano formen part de l'equip de Nuria Oliver guanyador del primer premi, dotat amb 500.000 dòlars
  • És la primera vegada que un equip espanyol obté aquest premi convocat per XPRIZE i Cognizant
  • El model de IA VALÈNCIA IA4COVID19 ajudarà els qui prenen decisions a definir polítiques per a reobrir les societats de manera segura
 
 
Dos investigadors de l'Institut Universitari d'Investigació Informàtica de la Universitat d'Alacant, Miguel Ángel Lozano i Francisco Escolano, -que formen part de l'equip liderat per l'enginyera alacantina Nuria Oliver-, han resultat guanyadors del desafiament ‘Resposta a la pandèmia' amb el model de IA, VALÈNCIA IA4COVID19.
 
És la primera vegada que un equip espanyol guanya aquest desafiament, el premi del qual està dotat amb 500.000 dòlars. La competició ha sigut convocada per XPRIZE, líder mundial a dissenyar i posar en marxa concursos que incentiven a resoldre els grans desafiaments de la humanitat, juntament amb Cognizant, una de les companyies líders mundials en serveis professionals tecnològics.
 
L'equip VALÈNCIA IA4COVID19, coordinat per la doctora alacantina Nuria Oliver, comissionada de la Presidència de la Generalitat Valenciana, i J. Alberto Conejero, director del Departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, ha obtingut el primer lloc. El jurat ha decidit situar VALÈNCIA IA4COVID19 com a primer classificat per la qualitat de les seues presentacions.
 
En total, més de 100 equips de tot el món van participar en el desafiament. El segon premi ha sigut concedit a JSI vs COVID, d'Eslovènia. Els dos grups ajudaran a donar suport a les persones que prenen decisions en la determinació de polítiques d'intervenció pandèmica per a reobrir la societat de manera segura.
 
El concurs, de quatre mesos de duració i abast mundial, ha sigut dissenyat per a aprofitar el poder de les dades i la intel·ligència artificial amb l'objectiu de dotar les persones amb responsabilitat política, autoritats sanitàries i líders empresarials del coneixement i la guia necessaris per a implementar mesures de seguretat pública que ajuden a mantindre obertes les economies locals, alhora que minimitzen els brots del virus fins que les vacunes es generalitzen. S'espera que les persones responsables utilitzen els resultats, les metodologies i la tecnologia del desafiament com a referència per a minimitzar possibles brots, ara i en el futur. 
 
El desafiament ‘Resposta a la pandèmia' insta els equips a desenvolupar sistemes de IA basats en les dades capaces de predir de manera precisa les taxes de transmissió de la COVID-19 i prescriure mesures d'intervenció i mitigació que, després de ser provades en escenaris "hipotètics", demostren reduir la ràtio així com els impactes negatius en l'economia. 
 
Els models de IA dels participants han sigut avaluats per un jurat independent format per persones de l'àmbit acadèmic, especialistes en resposta a pandèmies, persones expertes en IA i epidemiologia, entre altres.
 
Els dos equips guardonats amb el primer i segon premi han aconseguit crear models eficaços i complir amb els criteris del jurat, entre els quals s'inclouen tant mètriques quantitatives com factors qualitatius així com factibilitat i usabilitat dels models en el món real; inclusiva i equitat, que avalua com els models tenen en compte determinats grups vulnerables; contribucions col·laboratives, que premia equips que desenvolupen models de codi obert o que aporten dades i models per a l'èxit compartit de tots; innovació, que considera si els equips creen formes innovadores d'ampliar l'abast del desafiament.
 
VALÈNCIA IA4COVID19 ha col·laborat amb el govern valencià des de març del 2020 per a utilitzar la ciència de les dades en la lluita contra la COVID-19. El model guanyador de l'equip va predir amb èxit l'evolució de la pandèmia gràcies a l'ús de la IA i de la ciència de dades. Per la seua banda, JSI vs COVID va treballar per a desenvolupar predictors precisos de les infeccions per la COVID-19 utilitzant una combinació d'un model epidemiològic SEIR i aprenentatge automàtic. Durant el desafiament, els dos equips aspiraven a aconseguir models més exactes per a predir l'evolució de la COVID-19 que es pogueren utilitzar en els seus països respectius.
 
El desafiament ‘Resposta a la pandèmia' utilitza la tecnologia de IA més avançada, juntament amb algunes de les ments més brillants en el camp de la ciència de les dades, la programació informàtica i l'aprenentatge automàtic, entre altres, per a posar en marxa noves estratègies per a reobrir de manera eficaç les societats i reactivar les economies de manera segura per a totes les persones, així com provar escenaris en els quals es podrien aplicar en el futur.
 
Amir Banifatemi, Chief Innovation and Growth Officer de XPRIZE ha destacat com els models de IA guardonats basats en les dades "ajudaran els responsables polítics i autoritats sanitàries a reactivar les economies de manera segura i aprendre com aprofitar aquestes tecnologies per a fer front a futures crisis de salut pública".
 
Més informació sobre el desafiament, ací.