Ciència valenciana i COVID-19

« Ves enrere

L'Hospital Clínic inicia un assaig fase II per a determinar l'eficàcia d'un tractament amb limfòcits T per a curar la infecció per COVID-19

L'Hospital Clínic inicia un assaig fase II per a determinar l'eficàcia d'un tractament amb limfòcits T per a curar la infecció per COVID-19

  • Es compararà l'eficàcia del tractament entre un grup que rebrà la teràpia estàndard i un altre que rebrà, a més, aquesta teràpia cel·lular dirigida
  • Es tracta d'una immunoteràpia basada en limfòcits T (o limfòcits de memòria antiinfecció) de pacients que ja han superat la infecció
 
 
L'Hospital Clínic de València, a través de la Unitat d'Assajos Clínics d'Hematologia de l'Institut d'Investigació INCLIVA, ha iniciat un assaig clínic en fase II per a determinar l'eficàcia d'un tractament hematològic per a curar la infecció produïda per COVID-19.
 
Després d'identificar i seleccionar donants que han superat la infecció fa pocs mesos, recentment s'ha administrat la primera infusió a un dels pacients amb infecció activa i amb els criteris de l'assaig. L'assaig tindrà una duració aproximada de tres mesos.
 
Es tracta d'una immunoteràpia basada en limfòcits T de memòria de pacients que ja han superat la infecció i que ja ha obtingut bons resultats en assaig clínic fase I previ practicat a l'Hospital La Paz de Madrid, liderat pel doctor Antonio Pérez.
Els limfòcits són glòbuls blancs que formen part del sistema immunitari. En aquest cas es tracta de limfòcits T (de memòria antiinfecció especialitzats a destruir cèl·lules infectades).
 
Aquests limfòcits s'han produït durant la infecció per la COVID (en el pacient ara donant) i estan especialitzats a eliminar al virus, amb la qual cosa el pacient que rep el tractament compta amb reforços de cèl·lules especialitzades a destruir-lo. Es pretén comprovar si la infusió d'aquests limfòcits en pacients greus de COVID-19 en millora el pronòstic i l'estat.
 
Els pacients donants han de complir una sèrie de requisits per a posteriorment infondre aquestes cèl·lules a altres pacients que actualment estan ingressats al centre per la mateixa infecció.
 
L'assaig en fase II consisteix en la comparació de l'eficàcia del tractament rebut entre dos grups de pacients: un grup que rebrà la teràpia estàndard i un segon grup que rebrà la teràpia estàndard més la teràpia cel·lular dirigida.
 
Tal com ha explicat Carlos Solano, cap de Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de València i investigador del Grup d'Investigació en Trasplantament Hematopoètic d'INCLIVA, "es tracta d'un tipus de teràpia cel·lular que s'està utilitzant des de fa poc de temps en pacients que han rebut un trasplantament de progenitors hematopoètic (també anomenat de medul·la òssia) per a accelerar la recuperació de la immunitat. Els limfòcits actuen identificant i atacant les cèl·lules infectades pel virus, per la qual cosa el virus no pot dividir-se ni estendre's a altres cèl·lules".
 
Per altra banda, Merche Bou, cap de l'Equip de Coordinadores d'Assajos Clínics d'Hematologia, ha indicat que "poder desenvolupar aquest assaig no hauria sigut possible sense la inestimable col·laboració desinteressada dels nostres donants, que, després d'haver patit la infecció per COVID-19, alguns patint pèrdues personals, s'han brindat a col·laborar en aquest projecte, acte pel qual els estem enormement agraïts".
 
"Es tracta d'un assaig en què ha costat moltíssim crear el circuit de processos. Presenta unes característiques logístiques i de limitació de temps en els processos que requereix una gran coordinació de tot l'equip. Finalment, s'ha reclutat el primer pacient al nostre centre i recentment s'ha dut a terme el primer tractament", ha explicat.
 
Els criteris d'inclusió dels pacients en aquest assaig clínic serien infecció pel virus Sars-Cov-2 amb ingrés hospitalari recent i amb criteris de mal pronòstic per la presència de pneumònia bilateral o limfopènia, que no necessiten ingrés en l'UCI.
 
L'assaig està coordinat per l'Equip d'Assajos Clínics d'Hematologia, el principal investigador del qual és Carlos Solano, cap del Servei d'Hematologia i Hemoteràpia, i s'està desenvolupant en col·laboració amb els Serveis de Pneumologia, a través de Maria Isabel Briones i Julia Tarrasó i el Servei de Pediatria, amb José Jaime Verdú. A més, també compta amb la col·laboració del Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana, a través de Dolores Planelles.