Oltra: 'El Botànic vol reconéixer qui s'està deixant la pell en la lluita contra la COVID i ajudar aquells que la pandèmia ha deixat sense recursos'

05/10/2020
Oltra: "El Botànic vol reconéixer qui s"està deixant la pell en la lluita contra la COVID i ajudar aquells que la pandèmia ha deixat sense recursos"

- La vicepresidenta anuncia la injecció de 41 milions d'euros més per al sistema de dependència i 47 milions més per a la renda valenciana d'inclusió
- Es concedeixen 11 milions d'euros en ajudes al sector residencial, el 50 % dels quals serà per al reforç i les gratificacions del personalLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat que una de "les prioritats del Consell del Botànic en la lluita contra la COVID-19 és reconéixer el lliurament i el treball dels que estan lluitant contra el virus", però sense perdre de vista l'obligació d'ajudar aquells que la pandèmia ha deixat sense recursos.

La vicepresidenta ha oferit una roda de premsa en la qual ha desglossat totes les accions que ha desenvolupat el seu departament des que es va declarar la pandèmia i les que té previstes adoptar pròximament per a continuar treballant contra la COVID-19, amb els mecanismes necessaris per a afrontar-ne les conseqüències socials i assistencials.

Oltra ha destacat la importància que en aquest procés té el nou model social valencià, que va començar a construir-se durant la passada legislatura i ha permés que la Comunitat Valenciana afronte en millors condicions les circumstàncies derivades d'una pandèmia que ha paralitzat el país i que està derivant en situacions de més vulnerabilitat.

En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana, juntament amb Canàries i Astúries, va ser l'única autonomia que va poder continuar incrementant les persones beneficiàries en el sistema d'atenció a la dependència, que han arribat a les 99.429 actuals, i ha afegit que també es va incrementar a 10.000 les persones destinatàries de la renda valenciana d'inclusió.

Aquest augment de persones beneficiàries ha estat acompanyat d'un increment en el pressupost, que en el cas del sistema de dependència ja ha crescut 38 milions d'euros i per a la renda ha augmentat en 72,3 milions d'euros.

La vicepresidenta ha anunciat que el Consell del Botànic continuarà invertint en aquestes partides que van dirigides a les persones més vulnerables, i ha assenyalat que amb aquest objectiu s'injectaran 41 milions d'euros més per al sistema de dependència i 47 milions d'euros més per a la renda valenciana d'inclusió.

Reconeixement als i les professionals

Oltra ha assenyalat que el treball pels més vulnerables s'està fent de manera paral·lela al suport a aquells sectors que han patit més cruament la força de la pandèmia, i que estan en primera línia en la lluita contra la COVID, com és el cas del sector residencial, al qual el Consell concedirà ajudes per valor de prop d'11 milions d'euros.

El 50 % d'aquests fons, tant per a residències de persones majors com de diversitat funcional i exclusió social, anirà destinat a sufragar la despesa que s'ha tingut en el reforç de personal i també al pagament de gratificacions als i les professionals que "s'han deixat la pell lluitant contra el virus".

Aquestes gratificacions s'afegiran a les que s'aplicaran a tot el personal sociosanitari dels centres públics, i en el cas de la Conselleria d'Igualtat també es faran extensibles a tots els i les professionals de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària, que depén d'aquest departament i treballa amb el col·lectiu de persones amb diversitat funcional.

En aquesta línia, la vicepresidenta també ha manifestat la voluntat de la seua conselleria que els pressupostos de la Generalitat per a 2020 recullen una equiparació salarial per al personal sociosanitari dels centres públics per a igualar-los amb professionals de Sanitat, que beneficiarà 56 metges i metgesses i 184 infermeres i reduirà el problema de trobar personal per a treballar als centres sociosanitaris.

D'altra banda, el decret d'ajudes al sector també estarà encaminat a premiar aquelles adquisicions que s'han fet de material que facilite "l'alleujament i el suport a les persones residents, ja que els pot facilitar suportar l'aïllament, mantindre l'autonomia i facilitar-ne la comunicació i el contacte amb els seus familiars".

Segona onada de la COVID-19

La vicepresidenta també ha anunciat que es reforçarà la gestió amb la posada en marxa d'un pla de xoc que inclourà la contractació de 29 professionals que agilitaran aquelles qüestions de gestió relacionades amb la COVID-19, i ha afegit que també es procedirà a crear 12 llocs nous en el Servei d'Inspecció de la Conselleria per a complir la ràtio establida per la Llei de serveis socials inclusius.
Pel que fa al futur, s'ha referit a dos aspectes "fonamentals" per als quals se sol·licitarà la implicació de la Unió Europea. D'una banda, el Pla d'infraestructures, amb un pressupost de més de 500 milions d'euros, que aplicarà els nous models residencials basats en la proximitat i en el foment de l'equitat territorial i, d'altra banda, la creació d'una història social única, equivalent a la targeta SIP de Sanitat, "com un projecte pioner" a Espanya, que tindrà un pressupost de 10 milions d'euros.

El nou model social valencià

La vicepresidenta ha destacat que la pandèmia ha evidenciat les "febleses" del Sistema Sanitari i del Sistema de Serveis Socials, "ocasionades per les contínues retallades aplicades per l'antic govern que van convertir els Serveis Socials en un sistema de beneficència".

Aquesta situació que hi ha hagut en tot Espanya, ha afegit, a la Comunitat Valenciana ha tingut una "incidència inferior gràcies als cinc anys de govern del Botànic i l'aplicació de mesures que han permés la recuperació de drets sanitaris i la construcció de drets i una estructura social", que és la base del nou model social valencià.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat la Llei de serveis socials inclusius del Consell, que "dota d'estructura normativa el sistema", i el reforç de les plantilles dels Serveis Socials municipals que, amb prop de 2.000 professionals, ofereixen una estructura d'atenció "sòlida i estable" a la ciutadania, especialment als col·lectius de persones més vulnerables.

Atenció i ajudes

La vicepresidenta s'ha referit també a les diverses mesures implantades i als canvis normatius i de gestió que han permés "afrontar la pandèmia en unes condicions millors i evitar més sofriment a les ciutadanes i ciutadans de la Comunitat Valenciana".
Oltra també ha recordat els 6 centres d'atenció temporal d'emergència (CATE) amb 200 places i 3,5 milions de pressupost, i altres mesures com ara la pròrroga dels carnets de famílies nombroses i monoparentals i dels certificats de discapacitat.
L'objectiu ha sigut crear una "estructura normativa específica" per a cada recurs, garantir el benestar i la seguretat de les persones i guiar els centres "davant d'una situació nova per a tots".
Així, s'ha constituït "una xarxa pròpia de distribució de material" amb més de 105.488 botelles d'hidrogel, 124.600 guants o prop de 3 milions de mascaretes, que s'han posat a la disposició dels centres i els recursos dependents de la Conselleria.
La vicepresidenta ha destacat també el suport al sector "amb el pagament de més de 76 milions d'euros a centres concertats", incloses les places no ocupades, o els decrets de concessió directa de subvencions per valor de més de 9 milions d'euros a les entitats de diversitat funcional, majors, poble gitano, igualtat en la diversitat o joventut.

Arxius relacionats