Ximo Puig destaca que el 'treball extraordinari' de la Unitat Militar de Vigilància Epidemiològica és un exemple de la col·laboració eficaç entre institucions en la lluita contra la COVID-19

14/09/2020
Ximo Puig destaca que el "treball extraordinari" de la Unitat Militar de Vigilància Epidemiològica és un exemple de la col·laboració eficaç entre ...

- El president de la Generalitat ha visitat la base militar de Bétera des d'on personal rastrejador de l'UME treballa per a identificar contactes pròxims mitjançant la realització d'enquestes
- La Unitat s'ha conformat prioritzant els perfils sanitaris i ha rebut formació específica


Bétera.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recalcat aquest dilluns que el "treball extraordinari" de la Unitat Militar de Vigilància Epidemiològica, que participa a la Comunitat Valenciana en tasques de rastreig de casos de COVID-19, és un exemple de la col·laboració eficaç entre institucions en la lluita contra la pandèmia.

El cap del Consell ha fet aquestes declaracions en la seua visita a aquesta unitat en el Quarter Militar Jaume I de la Unitat Militar d'Emergències (UME), a Bétera, on ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

El primer grup de 30 efectius de l'UME que col·labora amb Salut Pública en les tasques de rastreig d'infeccions per coronavirus a la Comunitat Valenciana s'ha conformat prioritzant els perfils sanitaris i ha rebut formació específica. En aquest sentit, Ximo Puig ha recalcat "l'important treball de preparació" que aquest personal rastrejador de les forces armades ha desenvolupat prèviament a la seua incorporació, així com la seua tasca, metodològicament "ben articulada".

Es tracta de la primera unitat de vigilància epidemiològica operativa a la Comunitat Valenciana i a aquesta aniran sumant-se la resta, en grups de 30, fins a arribar, previsiblement a la fi de mes, als 150 que s'han sol·licitat per a la Comunitat Valenciana. Aquests efectius es mantindran operatius el temps necessari.

Ximo Puig ha subratllat que la incorporació de personal de l'UME en els treballs de rastreig de la COVID-19 és un exemple més de la línia de cooperació i, en aquest sentit, ha agraït actuacions passades de l'UME, com la que van dur a terme per a "minimitzar el dany horrible de la DANA en la comarca del Baix Segura", de manera que "continua la línia de cooperació" en un moment en què, enfront de la pandèmia, és fonamental actuar amb la "màxima cohesió, unitat i resposta ràpida", ha assegurat.

Les principals funcions d'aquesta unitat són la identificació i el control de contactes pròxims d'infeccions confirmades per coronavirus i desenvolupa aquesta tasca mitjançant la realització d'enquestes de manera coordinada amb Salut Pública. L'equip s'ha conformat donant prioritat al personal amb perfils sanitaris, com ara medicina, infermeria, farmàcia, psicologia, atenció d'emergències o semblants.

Totes les persones integrants han completat un programa específic per a optimitzar la seua formació i l'exercici de les tasques requerides. El curs ha abordat aspectes tecnicocientífics sobre el virus SARS-CoV-2; les eines recomanades per l'Organització Mundial de la Salut per a establir el rastreig de contactes i quarantenes; la tècnica del procés de rastreig i els casos pràctics; els aspectes ètics en les funcions de rastreig, així com habilitats per a una comunicació efectiva.

A més, la Unitat de Vigilància Epidemiològica rep permanentment actualitzacions atenent les noves evidències científiques en relació al virus i el maneig de casos i contactes.

El president de la Generalitat ha afirmat que la Comunitat Valenciana es troba en una situació de "contenció estabilitzada" i ha afegit que de la pandèmia només es pot eixir "junts, des de la corresponsabilització i el treball pedagògic, en el qual els mitjans de comunicació estan realitzant un treball magnífic com a servei essencial".

Arxius relacionats