La Generalitat amplia i millora la capacitat d'emmagatzematge i l'operativitat del centre logístic per al subministrament de material sanitari en la lluita contra la COVID-19

14/08/2020
La Generalitat amplia i millora la capacitat d"emmagatzematge i l"operativitat del centre logístic per al subministrament de material sanitari en ...

- María José Mira avança que el Consell tindrà a Fira València un magatzem d'11.000 metres quadrats, espai que se suma als 11.000 metres quadrats actuals i que serà el que s'utilitze a mitjà i llarg termini per a la reserva estratègica de material
- La mesura s'inscriu dins de les actuacions de contingència planificades pel Consell i impulsa un acord marc de compres de material per a dos anys per un import de fins a 240 milions d'euros
- El Consell incrementa l'operativitat estratègica amb el control automatitzat d'inventari en el magatzem nou i signarà un conveni amb la institució firal per a compensar-la per l'ús de les instal·lacionsLa Generalitat ampliarà amb un magatzem que ocupa 11.000 metres quadrats la capacitat del centre logístic de què disposa a Fira València per a assegurar el subministrament de material sanitari en la lluita contra la pandèmia de COVID-19, tal com ha avançat la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a la coordinació d'aquest subministrament a la Comunitat Valenciana, María José Mira.

La Generalitat disposarà d'aquest espai, el magatzem 1.1, en les instal·lacions des de les quals se centralitzen les comandes per als hospitals dels diferents departaments de salut i dels centres sociosanitaris a fi d'atendre les seues necessitats de subministrament. "Aquest nou espai se suma als 11.000 metres quadrats actuals (els pavellons 7 i 8) i serà el que s'utilitze a mitjà i llarg termini per a la reserva estratègica de material", de manera que la previsió és deixar d'utilitzar progressivament els anteriors, segons ha precisat María José Mira, que també ha avançat que se signarà un conveni amb Fira València per a compensar-la per l'ús de les instal·lacions.

L'habilitació del magatzem 1.1 per a la reserva estratègica de material permetrà incrementar l'operativitat del centre logístic de la Generalitat, atés que el nou espai s'està adaptant a les necessitats de traçabilitat del material sanitari, amb la senyalització i el control automatitzat de l'inventari per mitjà de codis QR.

Acord marc

Aquesta iniciativa s'inscriu en les actuacions de contingència planificades pel Consell, que impulsa un acord marc a fi de dotar-se d'una reserva estratègica de material sanitari davant de possibles rebrots de COVID-19.

L'acord marc preveu una dotació econòmica de fins a 240 milions per a adquisicions d'emergència en els pròxims dos anys. María José Mira ha subratllat que es tracta d'una previsió de consum màxim i ha precisat que la reserva existent en l'actualitat permet disposar de material sanitari en cas d'un repunt de la pandèmia "per als pròxims sis i, fins i tot, huit mesos". Tal com ha explicat, si en algun moment, per un agreujament dels rebrots, es baixa de la "línia roja" establida, s'activarien les contractacions d'emergència.

La Generalitat ha adquirit recentment més de 77 milions d'unitats de material sanitari que han arribat via marítima en 60 contenidors i que es tracta, majoritàriament, de productes que no es fabriquen a la Comunitat Valenciana. Aquestes compres, sumades als 46 milions de productes encarregats al clúster sanitari valencià, garanteixen la cobertura de les necessitats per als pròxims mesos.

Aquest subministrament, sol·licitat en els mesos de juny i juliol, forma part de les tasques de planificació que està duent a terme el Consell per a estar preparats davant de qualsevol eventualitat relacionada amb l'evolució de la pandèmia.

La gran majoria del material adquirit en els últims dos mesos són productes que no es fabriquen a la Comunitat Valenciana, com ara els guants, els bussos i les ulleres de protecció. En concret, han arribat 55 milions de guants, 340.000 ulleres de protecció, 63.000 bussos, 550.000 bates, 5,1 milions de polaines, 1,2 milions de casquets de protecció, a més de 14,7 milions de mascaretes (2 milions de les quals són infantils).

De fet, actualment, la Generalitat ha limitat les seues compres en l'exterior a material sanitari que no es fabrica a la Comunitat Valenciana. L'adquisició de subministraments, així com garantir vies d'aprovisionament segures, figuren en el pla de contingència que ha elaborat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

200 milions d'unitats de material sanitari

El pla reflecteix que, entre les reserves emmagatzemades en els departaments de salut, les que hi ha al centre logístic de Fira València i tot el material encarregat i pendent de subministrament, la suma adquirida per la Generalitat supera els 200 milions d'unitats de material sanitari.

Una part important d'aquests productes s'ha comprat al clúster sanitari valencià, amb una despesa total de 46,2 milions d'euros. Tenint en compte només el tipus de material fungible que es fabrica a la Comunitat Valenciana, les compres en el mercat valencià suposen ja el 39 %.

Arxius relacionats