La Generalitat adquireix més de 77 milions de productes sanitaris via marítima carregats en 60 contenidors i garanteix les necessitats dels sis mesos que venen

26/07/2020
La Generalitat adquireix més de 77 milions de productes sanitaris via marítima carregats en 60 contenidors i garanteix les necessitats dels sis me...

-El material encarregat els mesos de juny i juliol, majoritàriament productes que no es fabriquen a la Comunitat Valenciana, s'afig als 46 milions comprats al clúster sanitari valencià
- La comissionada de Presidència per als subministraments COVID, María José Mira, destaca que els valencians i les valencianes "poden estar tranquils perquè hem obert un curs fluid de material tant en l'exterior com a la indústria local"La Generalitat ha adquirit més de 77 milions d'unitats de material sanitari que han arribat via marítima en 60 contenidors i que es tracta, majoritàriament, de productes que no es fabriquen a la Comunitat Valenciana. Aquestes compres, unides als 46 milions de productes encarregats al clúster sanitari valencià, "garanteixen la cobertura de les necessitats per als sis mesos que venen", ha destacat la comissionada de Presidència de la Generalitat per als subministraments COVID, María José Mira.

"Aquest subministrament, sol·licitat els mesos de juny i juliol, forma part de les tasques de planificació que du a terme el Consell per a estar preparats davant de qualsevol eventualitat relacionada amb l'evolució de la pandèmia", ha destacat María José Mira.

"Amb això, i amb les comandes que continuem fent, tenim prou reserves per a respondre amb garanties a les necessitats a què hàgem de fer front en els sis mesos que venen", ha afegit Mira. "La ciutadania pot estar tranquil·la perquè hem obert un curs fluid de material tant en l'exterior com a la indústria local", ha comentat.

Aquesta mateixa setmana ha arribat a Fira València material procedent d'un vol i un vaixell amb contenidors al port de València encarregats fa més d'un mes. Des del centre logístic de Fira València se centralitzen les comandes per als hospitals dels diferents departaments de salut i dels centres sociosanitaris amb la finalitat d'atendre les seues necessitats de subministrament.

Dels 60 contenidors contractats només falten per arribar els quatre que es van embarcar en un vaixell que va partir de la Xina el 21 de juliol carregat amb 10 milions de guants, l'arribada dels quals a les instal·lacions portuàries de la ciutat de València està prevista el 19 d'agost.

Cal destacar que la gran majoria del material adquirit en els últims dos mesos són productes que no es fabriquen a la Comunitat Valenciana, com passa amb els guants, les granotes i les ulleres de protecció. En concret, han arribat 55 milions de guants, 340.000 ulleres de protecció, 63.000 granotes, 550.000 bates, 5,1 milions de calces, 1,2 milions de capells de protecció, a més de 14,7 milions de mascaretes (d'aquestes, 2 milions són infantils).

"Hui dia, la millor manera de prevenció contra la pandèmia, a més d'extremar el compliment de les mesures de protecció, és disposar del material necessari que evite els contagis. La meua responsabilitat és que no falte i que arribe als centres sanitaris i residències", ha indicat Mira.

El 39 % de material fungible, comprat a empreses valencianes

María José Mira ha destacat, a més, que actualment la Generalitat ha limitat les seues compres en l'exterior a material sanitari que no es fabrica a la Comunitat Valenciana. L'adquisició de subministraments, així com garantir vies d'aprovisionament segures, figuren en el pla de contingència que ha elaborat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquest document recull els increments de recursos, procediments i millores organitzatives desenvolupades per a donar una resposta ràpida a les exigències que vaja plantejant l'epidèmia. El pla reflecteix que, entre les reserves emmagatzemades en els departaments de salut, les que hi ha en el centre logístic de Fira València i tot el material encarregat i pendent de subministrament, la suma que ha adquirit la Generalitat supera els 200 milions d'unitats de material sanitari.

Bona part d'aquests productes s'ha comprat al clúster sanitari valencià, amb una despesa total de 46,2 milions d'euros. De fet, si es té en compte només la classe de material fungible que es fabrica a la Comunitat Valenciana, les compres en el mercat valencià suposen ja el 39 %. Tot això gràcies a la reconversió de nombroses empreses valencianes que han reorientat la seua producció per a fabricar material sanitari.

Recentment, el Consell va rebre i ha distribuït entre els hospitals de la xarxa pública valenciana els 100 respiradors encarregats a l'aliança d'empreses valencianes Temel-Power Electronics, fabricats en la planta de Llíria de l'empresa de components electrònics. Aquest encàrrec, a més, és ampliable fins a un total de 500 equips.

Arxius relacionats