La consellera Pérez Garijo presideix les àrees de Participació i Cooperació del Projecte Alcem-nos amb la FVMP

19/06/2020
La consellera Pérez Garijo presideix les àrees de Participació i Cooperació del Projecte Alcem-nos amb la FVMP

- La Federació Valenciana de Municipis i Províncies obri un procés de diàleg per a la reconstrucció en l'àmbit local
- Entre les propostes plantejades estan l'aproximació de l'administració a la ciutadania i el desenvolupament de nous instruments de participació i d'actuacions socialsLa consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha presidit el grup de treball, en les matèries de Participació i Cooperació, del projecte Alcem-nos-Acord Institucional per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana.

En el marc d'aquest projecte, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha obert un procés de diàleg per a pactar actuacions des de l'Administració local que afavorisquen la reconstrucció econòmica i social de la comunitat.

Juntament amb la consellera, a la reunió han assistit les directores generals de Participació i Cooperació, María Jesús Pérez Galant i Xelo Angulo, respectivament, el director general d'Administració Local, Antoni Such, el Secretari General i la sotssecretària de la FVMP, Vicent Gil i Tamara Martínez, i els diputats i diputada provincials, Juan de Dios, Joaquín Alés i Elena Vicente, així com la comissió de mancomunitats de la FVMP.

La consellera Pérez Garijo ha subratllat que la participació de les entitats locals "és fonamental per a dur a terme el projecte Alcem-nos de reconstrucció econòmica i social de la comunitat. Són pilars bàsics per a portar a bon terme els objectius marcats. Hem d'aprendre d'aquesta pandèmia que de la crisi eixirem junts, mitjançant la participació i la cooperació."

Durant la trobada s'han llançat diverses propostes de reconstrucció econòmica i social, entre elles, l'aproximació de l'administració a la ciutadania mitjançant eines com la formació per a millorar la relació entre tots dos a través de l'atenció al públic o del foment de l'ús de les TIC en, col·lectius vulnerables i analògics (xarrades en les llars de jubilats o cursos en les EPA).

S'ha proposat el desenvolupament de nous instruments de participació real de la ciutadania, a més dels pressupostos participatius, com són els consells municipals reglats mitjançant cartes de participació, comissions de treball, consells consultius de ciutadania o jornades de portes obertes i taules redones.

La directora general de Participació Ciutadana, María Jesús Pérez Galant ha remarcat "la rellevància que els ciutadans i ciutadanes tinguen un paper actiu en la presa de decisions i en el disseny de la reconstrucció".

Entre les actuacions proposades estan l'aposta per promoure en els municipis els consells de participació formats per la societat civil en totes les regidories; així com la formació a les regidores i regidors municipals per a millorar la relació amb la ciutadania.

Propostes socials

Altres suggeriments sorgits en aquest grup de treball han sigut el disseny d'enquestes per a conèixer les preocupacions de la ciutadania, el foment de l'associacionisme en els municipis, la creació d'un teixit social apoderat o la recompensació de les bones pràctiques i els comportaments solidaris.

Finalment, el grup de treball ha insistit també en la mirada social, amb propostes com l'ajuda puntual a l'emergència i a projectes de desenvolupament (nacional o internacional), així com la col·laboració social, amb la finalitat d'implementar tasques que milloren la qualitat de vida en els col·lectius menys afavorits; la promoció d'una xarxa de voluntariat per a acompanyament emocional o facilitar la cerca d'ocupació i inserció social a persones amb necessitats, que puguen suposar risc d'exclusió social.

Aliança de Ciutats per al Desenvolupament Sostenible

Des de la Direcció General de Cooperació s'ha plantejat impulsar, de la mà de la FVMP, l'Aliança de Ciutats per al Desenvolupament Sostenible, amb la finalitat de sensibilitzar a la societat valenciana, fent partícips a tots els municipis de la recuperació, apostant per la salut, l'educació, el comerç, l'agricultura, la pesca, la migració, el canvi climàtic, l'energia o la seguretat, sota el paraigua de l'Agenda 2030, i treballant conjunta i transversalment.

"Volem complir l'agenda i fer dels nostres territoris, territoris sostenibles que lluiten per les desigualtats i les injustícies, que ara mateix les conseqüències de la pandèmia han posat de manifest", ha assenyalat Xelo Angulo.

Arxius relacionats