Els centres d'acollida temporal d'emergència d'Alacant atenen 138 persones en situació de vulnerabilitat per la COVID-19

10/06/2020
Els centres d"acollida temporal d"emergència d"Alacant atenen 138 persones en situació de vulnerabilitat per la COVID-19

- Oltra ha visitat els centres d'acollida temporal d'emergència de la Conselleria a Beniarbeig i Alacant
- La vicepresidenta ha mantingut també una reunió amb associacions de veïns i entitats de la zona nord d'AlacantLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra,
ha destacat la "resposta social" que durant la pandèmia han oferit els centres d'acollida temporal d'emergència (CATE), habilitats per la Conselleria per a atendre les persones més vulnerables que s'han vist afectades per la crisi social i sanitària provocada per la COVID-19.

La vicepresidenta ha visitat els centres d'acollida temporal d'emergència de la Conselleria a la província d'Alacant, ubicats a Beniarbeig i a l'alberg La Florida de la capital alacantina, on ha assenyalat la importància d'aquests recursos que s'han adaptat durant l'estat d'alarma per a atendre de manera específica les noves situacions de vulnerabilitat que ha provocat la pandèmia i que no es podien atendre amb els recursos ordinaris del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Entre el 24 d'abril i el 7 de juny s'han atés als dos CATE un total de 138 persones majors de 60 anys, concretament 55 a Beniarbeig i 83 persones ateses al d'Alacant.

Aquests recursos compten amb un equip de professionals mèdics i d'infermeria; de psicologia; treball social, i administratius. En aquests centres s'ha prestat atenció mèdica a les persones usuàries en situació de dependència o deteriorament cognitiu i s'han oferit serveis de fisioteràpia, atenció social, gestió d'assumptes personals, serveis d'animació o teràpies ocupacionals, entre altres accions. A més, disposen de servei de bugaderia i manteniment.

Serveis Socials municipals

Amb motiu de la reunió sol·licitada per les associacions de veïns i veïnes i entitats de la zona nord d'Alacant, la vicepresidenta ha recordat que des de la Conselleria d'Igualtat, al llarg d'aquest període de pandèmia, "s'han aprovat una sèrie d'ajudes extraordinàries per a reforçar l'atenció dels Serveis Socials municipals i les ajudes a les persones més vulnerables".

En concret, amb el Decret del 3 d'abril, de subvencions a les entitats locals titulars de Serveis Socials d'atenció primària, la Conselleria va destinar 911.901 euros per a prestacions econòmiques individuals, servei d'atenció a domicili, barris inclusius i el fons d'alimentació infantil per a fer front a l'impacte de la COVID-19.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que les ajudes tenien com a objectiu "reforçar l'acció i la presència dels Serveis Socials municipals" d'acord amb la resolució de la Conselleria en què s'establia que els Serveis Socials d'atenció primària "havien de continuar garantint les prestacions socials", i no se'n podien suspendre les funcions, ni tancar-los, excepte en els casos que així fora decretat.

Oltra ha destacat "els esforços del Consell del Botànic", a través de la Conselleria d'Igualtat, per reforçar l'atenció social als municipis, "que són la porta d'entrada; el primer lloc al qual acudeix una persona quan necessita ajuda és el seu ajuntament", ha recalcat.

Per això, des de 2015, Igualtat ha multiplicat per cinc el pressupost per a dotar de personal de serveis socials els ajuntaments, que ha passat de 9,6 milions a 23,2 a la província d'Alacant. Això suposa passar de finançar 152 professionals a 875 i, conseqüentment, passar d'haver-hi un treballador social per cada 12.174 habitants a haver-hi un treballador per cada 2.181. La millora de la ràtio, ha assegurat la vicepresidenta, "redunda en la millora de l'atenció i el coneixement de les necessitats".

Arxius relacionats