Ximo Puig anuncia que la Generalitat demanarà que tota la Comunitat Valenciana passe el 15 de juny a la fase 3 amb mobilitat entre les tres províncies

07/06/2020
Ximo Puig anuncia que la Generalitat demanarà que tota la Comunitat Valenciana passe el 15 de juny a la fase 3 amb mobilitat entre les tres províncies

- Afirma que la proposta de repartiment del fons no reemborsable atén reivindicacions del Consell i converteix la Comunitat en la segona autonomia més beneficiada pels nous criteris
- Avança que el Consell mantindrà aquest dimarts una reunió deliberativa en què s'abordaran les mesures per a la fase 3 i el procés de desescalada
- Considera "inajornable" obrir el debat per a la reforma del finançament autonòmic i planteja també tres debats més d'àmbit estatal sobre fiscalitat, educació i transport públic


València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública demanarà aquest dilluns que tota la Comunitat Valenciana passe, el pròxim 15 de juny, a la fase 3, amb mobilitat entre les tres províncies.

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions en una compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la reunió que ha mantingut amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i de les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de la pandèmia de COVID-19 i les mesures per a la desescalada.

Ximo Puig ha concretat que aquest dilluns la Generalitat presentarà al Ministeri de Sanitat la documentació perquè tota la Comunitat Valenciana passe, el dilluns 15 de juny, a la fase 3, atesa l'evolució positiva de tots els indicadors sanitaris.

El president ha precisat, a més, que aquest dimarts hi haurà una reunió deliberativa del Consell en què s'abordarà el procés de desescalada i les mesures que es posaran en marxa quan es produïsca el canvi a la fase 3, en la qual l'autoritat ja es delega a les comunitats autònomes, i ha avançat que una d'aquestes mesures serà la consideració del conjunt de la Comunitat Valenciana com a unitat territorial, per la qual cosa, a partir del 15 de juny, s'autoritzaran els moviments entre les tres províncies.

El president ha subratllat que aquesta setmana ha sigut "decisiva" en l'evolució de la pandèmia a la Comunitat Valenciana, ja que la presència de SARS-CoV-2 està "clarament en retrocés", com ho demostra el fet que no s'haja hagut de lamentar cap mort durant cinc dies, "una circumstància inèdita en tres mesos".

A més, tal com ha exposat, en 470 municipis valencians, el 87 % del total, no s'ha registrat cap cas positiu en dues setmanes; l'índex bàsic de reproducció, que assenyala els contagis secundaris per cada persona infectada, es troba estable entorn del 0,7, i només el 0,9 % de les proves PCR donen positiu.

D'altra banda, l'estudi que analitza la presència del virus en aigües residuals mostra que el coronavirus pràcticament ha desaparegut i la previsió és que, si tot continua així, la setmana que ve "ja serà indetectable". A més, el nou estudi de seroprevalença mostra que el nombre de contagis a la Comunitat Valenciana ha sigut inferior a la meitat de la mitjana espanyola.

En relació amb aquests indicadors, ha subratllat també que la situació hospitalària ha canviat d'una manera "radical", ja que, en l'actualitat, hi ha 140 persones hospitalitzades per COVID-19 (es va arribar a tindre'n fins a 2.200) i que, d'elles, 17 estan en les ucis, una tercera part menys que fa una setmana.

"Serà l'últim tram de la desescalada, una desescalada que hem afrontat amb les màximes garanties sanitàries, sense haver corregut més de pressa del que devíem, i donant una imatge de seguretat, rigor i màxima prudència, perquè estem convençuts d'una cosa: ser prudents ara és garantia d'una recuperació econòmica més ràpida i robusta", ha defensat.

Respecte d'això, ha manifestat que "aquesta imatge de rigor i seguretat serà un actiu fonamental per a la reactivació del turisme". "Açò ens farà més forts, més atractius, més dignes de confiança per a liderar el turisme nacional", ha agregat.

Pes de la població en els criteris del fons no reemborsable

D'altra banda, el president ha avançat que els nous criteris de repartiment del fons no reemborsable que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat a les comunitats autònomes atenen reivindicacions plantejades per la Comunitat Valenciana, ja que atorguen més pes a les variables poblacionals. "La part que es reparteix en funció de la població ha passat a ser del 34 al 50 %", la qual cosa "beneficia de manera important la Comunitat Valenciana". "Beneficia, però, sobretot, és just", ha puntualitzat.

Segons les seues estimacions, aquesta nova proposta permetrà elevar entre un 7 i un 9 % les quantitats que es destinaran a la Comunitat Valenciana, que es convertirà així en la segona autonomia més beneficiada per les modificacions que s'hi han introduït i que donen més pes a la població.

"És un canvi rellevant, que busca fer justícia i que valorem de manera molt positiva després de totes les peticions i negociacions de la Conselleria d'Hisenda amb el Ministeri", ha indicat.

Segons ha exposat també el president, en el bloc relacionat amb la despesa sanitària, augmenta considerablement el pes de la variable demogràfica, ja que, en un primer tram d'aquest bloc sanitari (de 6.000 milions), que es percebrà al juliol, el pes poblacional ha passat del 20 % al 35 %. En el segon tram sanitari (3.000 milions), que es percebrà al novembre, el pes poblacional ha passat del 40 % al 45 %.

A més, la Generalitat celebra la incorporació d'un bloc educatiu de 2.000 milions per a compensar l'esforç en matèria d'educació a què ha obligat la pandèmia. Aquesta ha sigut, precisament, una reivindicació que ha defensat la Generalitat en l'àmbit del diàleg sectorial entre la Conselleria i el Ministeri d'Educació. En aquest bloc educatiu, els diners es repartiran únicament amb variables demogràfiques, com demanava la Generalitat.

El tercer bloc d'aquest fons no reemborsable va destinat a cobrir la caiguda dels ingressos propis. Puig ha recordat que la Generalitat proposa, respecte a aquest bloc, que es tinga en compte la recaptació efectiva en tributs cedits, de manera que penalitze les actuacions regionals que provoquen un dúmping fiscal clar entre comunitats, així com valorar l'esforç fiscal que ha fet la ciutadania, i, en concret, la recaptació que fa cada comunitat.

Dins d'aquest bloc, s'ha incorporat un tram nou de 800 milions destinats al transport públic. "Aquesta novetat, que satisfà la nostra demanda al Ministeri d'Hisenda, compensarà la caiguda d'ingressos i de viatgers en metro, tren de rodalia i transport interurbà, uns serveis finançats per les comunitats", ha indicat.

Una reforma "sense dilació" del finançament autonòmic

La nova proposta plantejada pel Govern és "una prova més que el diàleg és l'element imprescindible per a avançar" en la cogovernança, ha subratllat el president, que ha demanat que s'hi faça un pas més i que s'aprove, "sense dilació", la reforma del finançament autonòmic "que tant ens discrimina -ha dit- als valencians i a les valencianes".

Puig ha reivindicat en la conferència de presidents i presidentes que el canvi en el finançament és "inajornable". "Ens hi va el futur en aquesta reforma, i la Generalitat estarà on sempre ha estat: en la reivindicació, ferma i constant, dels recursos que ens corresponen per a garantir el nostre progrés, el nostre benestar, el nostre futur", ha emfatitzat el president.

Debats sobre fiscalitat, educació i transport públic

A més del debat sobre el finançament "per a garantir una recuperació equitativa, i no a diferents velocitats", el president ha proposat obrir tres debats estatals més, sobre fiscalitat, educació i transport públic.

Respecte a la fiscalitat, "les comunitats no podem desertar de la nostra obligació impositiva i fiscal. Hem de ser-ne corresponsables. Per això, és imprescindible un debat rigorós sobre fiscalitat que acabe amb privilegis i discriminacions que perjudiquen el conjunt", ha dit Puig, que ha afegit: "No podem estar permanentment exigint més recursos al Govern i, després, que algunes comunitats autònomes no complisquen la seua corresponsabilitat fiscal".

Sobre educació, Puig ha lamentat que no s'haja situat aquest assumpte en el paper que li correspon com a "servei essencial de l'estat del benestar". Per això, ha subratllat que no només cal un debat sobre l'inici del pròxim curs, i totes les dificultats que comporta, sinó una reflexió "a fons".

"L'educació ha d'ocupar un lloc central en l'ideari d'aquest nou temps i exigeix un gran acord", ha assenyalat el cap del Consell. El president del Govern central ha anunciat que dijous que ve hi haurà una reunió del Govern amb els consellers i les conselleres de la matèria i que aquest assumpte s'abordarà en la conferència de presidents i presidentes de diumenge que ve.

A més, Puig ha demanat un debat sobre el paper del transport públic en tant que "factor clau per a la igualtat que reequilibra la societat i ajuda a la cohesió social i en el combat contra l'emergència climàtica".

Així mateix, el president ha plantejat la necessitat d'un pla estatal de reindustrialització, amb especial atenció al sector de l'automòbil, que no només atenga el vehicle elèctric, sinó també els que han reduït la seua capacitat de contaminació. Puig ha proposat, a més, plans compartits de turisme i d'habitatge.

Deduccions fiscals per a reforma i rehabilitació d'habitatges

En aquest sentit, ha demanat un programa estatal de deduccions fiscals per a reformar i rehabilitar habitatges i també la creació de línies per a subvencionar aquestes reformes en entorns estratègics, com són els municipis en despoblació de tot Espanya. "Així, combinaríem tres prioritats: impuls a l'ocupació en el sector de la construcció, revitalització rural i sostenibilitat", ha defensat el responsable de la Generalitat.

Arxius relacionats