Ximo Puig destaca que el projecte d'anàlisi d'aigües residuals constata una reducció important de la presència de SARS-CoV-2 amb el confinament

02/06/2020
Ximo Puig destaca que el projecte d"anàlisi d"aigües residuals constata una reducció important de la presència de SARS-CoV-2 amb el confinament

- El cap del Consell subratlla que l'estudi desenvolupat per Global Omnium i el CSIC demostra ser una "eina potent" per a la detecció primerenca de casos de COVID-19
- El president subratlla que la Generalitat actuarà amb la "màxima prudència" a l'hora de sol·licitar el pas a la fase 3 de la desescalada

Paterna. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que l'eina desenvolupada conjuntament per l'empresa Global Omnium i el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per a monitorar la presència de SARS-CoV-2 en aigües residuals ha permés constatar una reducció important d'aquest a partir de la implantació de mesures de confinament, d'acord amb els resultats dels mostrejos realitzats a València i a sis municipis de les tres províncies.

El president ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació durant la seua visita a les instal·lacions de General de Análisis, Materiales y Servicios (Gamaser), el laboratori i entitat d'inspecció especialitzada de Global Omnium, on ha rebut informació sobre l'evolució i els resultats de les anàlisis d'aigües residuals per a localitzar restes gèniques del virus causant de la COVID-19.

Ximo Puig ha assegurat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que la Generalitat actuarà amb la "màxima prudència" a l'hora de sol·licitar el pas a la fase 3 de la desescalada.

Tal com ha indicat, encara que els indicadors són "positius" ?un dels quals, ha agregat, és aquesta anàlisi de les aigües residuals?, resulta necessari dotar-se de "la màxima seguretat possible", perquè aquesta seguretat és un "actiu fonamental" per a la reactivació econòmica. Quan la Comunitat Valenciana passe a la fase 3 "ho farà amb totes les garanties", ha afegit.

En l'acte han estat presents la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; la investigadora del CSIC-IATA Gloria Sánchez; així com el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig i el CEO d'aquesta empresa, Dionisio García Comín.

El cap del Consell ha subratllat que el projecte pilot per a monitorar rastres gènics de virus CoV2 en aigües residuals ha demostrat ser una "eina potent" per a la detecció primerenca de la COVID-19, que s'estudia estendre fora de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i a la qual va al·ludir el president del Govern, Pedro Sánchez, en la seua última reunió amb els presidents i les presidentes de les comunitats autònomes.

Els resultats obtinguts permeten afirmar que "està descendint la pandèmia", ha manifestat Puig, que també s'ha referit a les possibilitats que brinda aquesta eina per a "monitorar" l'evolució de la presència de COVID-19 per sectors.

El president de la Generalitat ha assenyalat que la generalització d'aquest projecte a tota la Comunitat Valenciana és un "objectiu" en el qual es treballa, també per la utilitat que té per a detectar de manera primerenca la presència del virus, ja que, junt amb les dades i els indicadors de vigilància epidemiològica de què també disposa la Conselleria de Sanitat Universal, permet disposar de la màxima informació a l'hora d'adoptar decisions per a frenar possibles rebrots del virus.

Col·laboració publicoprivada

Puig ha subratllat que es tracta d'un projecte "innovador", que posa "al servei de la salut pública" un treball que desenvolupen des de fa tres anys els laboratoris de Global Omnium junt amb el CSIC, i que demostra la importància de la "col·laboració publicoprivada" per a sumar "tota la intel·ligència disponible" en la lluita contra aquesta pandèmia.

"No podem tornar a deixar passar l'oportunitat d'apostar per la ciència", perquè "és en la tecnologia, la investigació, el desenvolupament i la innovació on resideix el futur", ha dit el president de la Generalitat.

Tal com han explicat els responsables del projecte, fins a la data i en menys d'un mes s'han efectuat més de 950 mostres en diferents punts de la Comunitat Valenciana mitjançant l'eina GOAnalytics, capaç de detectar de manera primerenca, fins i tot amb una setmana d'antelació, la presència de restes del virus en les aigües brutes. Es tracta d'un sistema sentinella plantejat com una solució més per a previndre possibles repunts de la COVID-19.

Arxius relacionats