Ximo Puig trasllada a Timmermans que la Comunitat accelerarà les inversions associades a l'estratègia del Pacte Verd amb projectes de mobilitat, energies renovables i aigua

08/05/2020
Ximo Puig trasllada a Timmermans que la Comunitat accelerarà les inversions associades a l"estratègia del Pacte Verd amb projectes de mobilitat, e...

- El president s'ha reunit amb el vicepresident executiu de la Comissió Europea, a qui ha traslladat la necessitat "d'obrir com més prompte millor l'espai aeri europeu amb seguretat"
- El cap del Consell planteja la necessitat de promoure un protocol europeu que permeta unificar criteris sobre destinacions turístiques segures en la nova normalitat
- El vicepresident de la CE subratlla que el pla europeu de reactivació econòmica incorporarà mesures sobre turisme i mobilitat sostenible i considera "estratègic" el corredor mediterranio

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat al vicepresident executiu de la Comissió Europea per al Pacte Verd, Frans Timmermans, que la Comunitat Valenciana accelerarà les inversions associades a l'estratègia del Pacte Verd Europeu i plantejarà projectes relacionats amb la mobilitat, les energies renovables, l'aigua i el medi ambient.

El responsable del Consell ha fet aquestes declaracions després de la reunió mantinguda per videoconferència amb el vicepresident executiu de la Comissió Europea, en la qual s'han abordat diverses qüestions relacionades amb les mesures que està impulsant la UE per a fer front a la crisi econòmica generada per la pandèmia de COVID-19.

Timmermans ha comunicat al president de la Generalitat que el pla europeu de reactivació de l'economia incorporarà mesures sobre turisme i mobilitat sostenible, dos àmbits d'especial importància per a les polítiques del Consell, i a més considera "estratègica" la connexió del corredor mediterrani, en un escenari en què es realitzarà una aposta pel ferrocarril.

Precisament en relació amb el turisme, el president de la Generalitat ha insistit, durant la seua reunió amb el vicepresident executiu de la Comissió Europea, en la necessitat de desenvolupar un protocol de seguretat d'àmbit europeu que permeta unificar criteris entorn de les destinacions turístiques.

Tal com ha indicat el president, Europa ha de poder generar un "marc de confiança i de seguretat en els desplaçaments", mitjançant l'adopció d'un marc d'actuació semblant al promogut amb l'Acord de Schengen. "Cal obrir com més prompte millor l'espai aeri europeu amb seguretat", ha assegurat el president.

Ximo Puig ha indicat, d'altra banda, que el repte de la mobilitat sostenible també constitueix una prioritat per a la Generalitat, com es reflecteix en la proposta plantejada en l'última conferència de presidents, en la qual va sol·licitar l'activació de mesures extraordinàries per a dotar de recursos econòmics les empreses públiques de transport, accelerar la renovació tecnològica i ecològica del parc automobilístic i rebaixar l'IVA del 21 % al 10 % en les bicicletes, les bicis elèctriques i els patinets.

D'altra banda, Timmermans també ha recalcat en aquesta trobada que la UE donarà un impuls a les infraestructures hidràuliques i a l'agricultura. A més, ha convidat la Comunitat a presentar ja projectes susceptibles d'obtindre fons europeus a fi de comptar amb més oportunitats de finançament.

Suprimir traves burocràtiques

Així mateix, una altra de les qüestions que s'han plantejat en la trobada ha sigut la importància d'agilitzar els tràmits administratius per a accelerar les inversions. Puig ha advocat en aquest sentit per l'adopció de mesures a escala europea que ajuden a la desburocratització, un objectiu compartit per Timmermans, que ha al·ludit a la posada en marxa de mecanismes per a l'accés directe a fons europeus.

Arxius relacionats