L'Exèrcit de Terra fa proves de desinfecció amb el robot Atila a l'Hospital General de València

07/05/2020
L"Exèrcit de Terra fa proves de desinfecció amb el robot Atila a l"Hospital General de València

- S'estan valorant les capacitats d'aquest sistema amb unes pràctiques de desinfecció per a avaluar les aptituds que té en un entorn hospitalari

L'Exèrcit de Terra ha dut a terme el primer assaig real amb el robot Atila en un centre sanitari. L'Hospital General Universitari de València ha sigut el primer hospital en què s'ha provat aquest sistema mòbil de desinfecció i neteja d'espais susceptibles d'estar contaminats pel virus causant de la COVID-19.

En concret, s'ha dut a terme la desinfecció d'un dels quiròfans ubicat en una àrea COVID, en el qual s'ha intervingut en dues fases. La primera fase ha sigut amb el robot equipat amb llum ultravioleta (UV), ja que aquesta classe de raigs, especialment els de banda C (ona molt curta), poden destruir tota mena de gèrmens i bacteris. També s'ha desenvolupat una segona fase manual en què s'han usat productes desinfectants.

Als jardins de l'hospital, l'Exèrcit ha muntat una instal·lació de descontaminació per al robot i per al personal que hi ha intervingut, i una cèl·lula de comandament i control per a conduir l'operació.

Fa un mes, el Ministeri de Defensa va assumir el desenvolupament del que llavors era només una idea: aprofitar l'equipament ja existent de l'Exèrcit per a disposar d'un vehicle autònom que poguera fer tasques de desinfecció per control remot, en àrees de risc, i evitar així la intervenció humana i poder desenvolupar la tasca en molt menys temps.

Per a fer-ho, s'ha adaptat un prototip sobre un robot de desactivació d'explosius, amb quasi 400 quilos de pes, en el qual s'ha implantat el sistema ATILA (Antivirus per il·luminació ultravioleta autònom).

Aquest sistema consisteix en un braç articulat extensor, en l'extrem del qual s'ha instal·lat un capçal en què s'integren cinc tubs de llum que emeten raigs ultravioleta. Té un radi de 2,5 metres i el diàmetre de la zona de treball efectiu és de 5 metres.

El treball que habitualment fan tres persones en prop de quatre hores, el robot podria exercir-lo en quinze minuts amb efectivitat.

Diversos sistemes semblants fixos, sobre llum ultravioleta, s'empren en sales d'esterilització dels centres sanitaris. El vehicle, a diferència dels sistemes fixos, és, a més, versàtil, ja que pot desplaçar-se i treballar en estances diferents atesa la mobilitat que té.

El robot ha estat en proves durant les últimes dues setmanes i ha donat bons resultats. Aquesta setmana s'estan valorant les capacitats que té amb unes pràctiques de desinfecció a la seu del Centre de Comunicacions de Nacions Unides, de Quart de Poblet, i aquest dijous s'estan continuant les pràctiques en l'Hospital General Universitari de València per a avaluar-ne les aptituds en un entorn hospitalari.

En poc de temps, aquest mateix sistema podria instal·lar-se en altres robots semblants. A mitjà termini, s'espera tindre operatiu, i a plena disposició de les operacions del Regiment NBQ de València, el nou robot Avenger, amb la mateixa funció però més lleuger (100 quilos) i equipat amb llums LED, la qual cosa en permetrà l'ús en estances més xicotetes i durant més temps, ja que tindrà més autonomia.

Arxius relacionats