Ximo Puig subratlla que la pandèmia de COVID-19 no pot deixar una 'herència inadmissible' de gerontofòbia

02/05/2020
Ximo Puig subratlla que la pandèmia de COVID-19 no pot deixar una "herència inadmissible" de gerontofòbia

- Reitera la necessitat de combatre qualsevol classe de fractura social derivada de la pandèmia
- "La vida és intergeneracional i, per als valencians i les valencianes, la gent major és un segment fonamental d'aquesta societat", assegura el president
- Destaca la importància de reforçar l'atenció primària per a avançar en la detecció precoç i recuperar la traçabilitat davant de la pandèmia de COVID-19

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la pandèmia de COVID-19 no pot deixar "una herència inadmissible" de gerontofòbia en la societat valenciana. "Ja és molt dur que moltes persones majors hagen mort a causa d'aquesta pandèmia", ha recordat Puig, "com per a permetre que també ens deixe una certa discriminació cap a elles".

"La vida és intergeneracional i, per als valencians i les valencianes, la gent major és un segment fonamental d'aquesta societat", ha afegit el màxim responsable del Consell.

Per al president de la Generalitat, resulten inacceptables determinades idees respecte a la discriminació de les persones majors i, en aquest sentit, ha afirmat que "la gerontofòbia no es pot admetre entre nosaltres".

El màxim responsable del Consell s'ha expressat en aquests termes després de la reunió que ha mantingut per videoconferència amb persones expertes de diferents disciplines per a continuar avançant en el disseny d'actuacions davant de la situació de crisi ocasionada per la COVID-19.

El cap de l'executiu valencià, que els ha agraït la seua "capacitat de compromís amb la Generalitat" per mitjà de les seues aportacions i els seus coneixements, ha assenyalat que un altre dels aspectes que s'han abordat aquest dissabte, també "en l'àmbit de la filosofia", ha sigut la necessitat de combatre qualsevol classe de fractura social derivada de la pandèmia. No ha d'haver-n'hi, "ni entre classes socials, ni entre segments de població", ha afirmat.

A més, el titular del Consell ha detallat que, en la reunió, s'ha reflexionat també sobre la importància de reforçar l'atenció primària en l'assistència sanitària per a poder avançar en la detecció precoç del coronavirus i recuperar la traçabilitat dels contagis.

Persones expertes

En la trobada han participat, entre altres persones expertes, Ildefonso Hernández, del Departament de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Damià Tormo, doctor en Genètica Molecular i Immunologia per la Universitat de Bonn; el vicepresident de la Fundació Institut d'Investigació en Serveis de Salut, Ricard Meneu; l'expert Salvador Peiró, de la Fundació d'Investigació Sanitària Biomèdica de la Comunitat Valenciana; la subdirectora general d'Epidemiologia, Hermelinda Vanaclocha; i el subdirector general d'Avaluació de la Gestió Assistencial, Ramón Limón, ambdós de la Conselleria de Sanitat Universal; el cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València, David Navarro; i el cirurgià cardíac de La Fe, Anastasio Montero.

A més, també hi han assistit el director d'Investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, Francisco Pérez; la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l'Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, que és també científica principal de Dades en el 'think-tank' Data-Pop Alliance; el catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de València, Joan Romero, també membre de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local; i la catedràtica d'Ètica de la Universitat de València i directora de la Fundació Étnor, Adela Cortina.

Altres especialistes que s'hi han sumat han sigut la científica Pilar Mateo, reconeguda internacionalment en el camp de la química; la investigadora Aurelia Bustos, experta en l'aplicació dels mètodes de la intel·ligència artificial en la lluita contra el càncer; l'investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC i Premi Rei Jaume I 2013, Xavier Querol; el catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València, Rafael Tabarés; i la catedràtica de Lingüística General de la Universitat de València, Beatriz Gallardo.

Arxius relacionats