Ximo Puig encarrega un informe a l'IVIE sobre l'impacte de la pandèmia i destaca l'acord polític quant a la creació a les Corts d'una comissió per al futur de la Comunitat Valenciana

29/04/2020
Ximo Puig encarrega un informe a l"IVIE sobre l"impacte de la pandèmia i destaca l"acord polític quant a la creació a les Corts d"una comissió per...

- El president subratlla que l'òrgan parlamentari donarà veu a persones expertes i a la societat i destaca que l'estudi de l'IVIE servirà de "punt d'arrancada" per a un debat "fructífer"
- Destaca la "bona disposició" de tots els grups parlamentaris a afrontar aquesta crisi amb "intel·ligència, unitat i capacitat de buscar les millors respostes possibles a curt, mitjà i llarg termini"
- Anuncia que la Comunitat ha rebut aquest dimecres 120 milions com a bestreta de la liquidació que s'hauria de rebre en el mes de juliol i que ja s'han aconseguit 1.423 milions de liquiditat avançada en el primer semestree

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l'acord al qual han arribat tots els grups parlamentaris per a la constitució a les Corts d'una comissió per al futur de la Comunitat Valenciana que s'encarregarà d'analitzar la crisi sanitària, econòmica i social causada per l'epidèmia de COVID-19 i les propostes per a la recuperació i reactivació del territori valencià.

El president ha comparegut en roda de premsa després de les reunions que ha mantingut per videoconferència amb les síndiques i els síndics dels grups parlamentaris de les Corts, que, segons ha subratllat, han permés assentar les bases d'aquesta comissió "per al futur de la Comunitat Valenciana".

El responsable del Consell ha subratllat "l'acord general" que hi ha quant a un "espai comú" per a "buscar solucions a la crisi econòmica i social produïda per la crisi sanitària" que permeten donar respostes, no només a curt termini, sinó també a mitjà i llarg termini, ja que la pandèmia de COVID-19 condicionarà de manera "excepcional" tota la dècada.

El president ha subratllat que, en els pròxims dies, s'avançarà a les Corts en la definició del pla de treball d'aquesta comissió, amb la previsió que puga tindre a punt les seues conclusions a mitjan juliol, i ha precisat, a més, que s'hi donarà veu no només als grups parlamentaris, sinó també a persones expertes i a representants de la societat civil, d'acord amb les propostes que es formulen també per part de les forces polítiques de la Cambra.

Ximo Puig ha anunciat, en aquest context, que ha encarregat ja un informe de situació a l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), que dirigeix el catedràtic Francisco Pérez; un document que, tal com ha subratllat, pot servir de "punt d'arrancada" per a un debat "fructífer", atés el prestigi nacional i internacional d'aquest organisme.

El responsable del Consell ha emfatitzat, a més, que "l'acord ha de ser del conjunt de la Comunitat Valenciana". "El diàleg, en si mateix, ja és un valor afegit, un intangible potent d'una societat que s'escolta, que vol treballar en comú", ha subratllat Puig, que ha afegit: "Som conscients de les enormes dificultats econòmiques i socials que patirem en els pròxims mesos i hem de ser sincers amb la societat valenciana".

"Opinió concertada"

Ha destacat també la "bona disposició" de tots els grups parlamentaris a afrontar aquesta crisi amb "intel·ligència, unitat i capacitat de buscar les millors respostes possibles a curt, mitjà i llarg termini" i la seua "voluntat clara" de participar en la comissió i d'aportar les seues idees, la qual cosa li permetrà -ha agregat Puig- transmetre una "opinió concertada" del conjunt de la Comunitat Valenciana en fòrums com la reunió del president del Govern, Pedro Sánchez, amb les comunitats autònomes.

Ha subratllat, així, que els grups parlamentaris formularan les seues visions sobre com es pot singularitzar el marc de referència per a la desescalada que ha plantejat el Govern central. Respecte d'això, Puig ha incidit que considera que "el marc territorial idoni no és la província", sinó el departament de salut, i ha subratllat la importància d'atendre la "diversitat de casos" i de respondre de manera eficaç als problemes que se'ls plantegen a les ciutadanes i els ciutadans.

D'altra banda, Puig ha anunciat que el Ministeri d'Hisenda ha transferit, aquest dimecres, 120 milions com a bestreta de la liquidació del model de finançament corresponent a 2018, que hauria de rebre's al juliol, i que el pla de liquiditat fixat en 2.200 milions per al primer semestre d'enguany a fi d'atendre l'emergència està avançant de manera satisfactòria.

En concret, ha destacat que, fins ara, ja s'han aconseguit 1.423 milions d'euros: 223 milions procedents de l'actualització de les entregues a compte i anticipades al març i a l'abril, 128 milions pertanyents a l'activació del FLA ordinari, 72 milions d'euros en ajudes extraordinàries per a despeses relacionades amb la COVID-19, 350 milions en bestretes de la liquidació i 650 milions corresponents a l'operació de refinançament amortitzable al juliol i vinculada també a la liquidació del model.

Arxius relacionats