Ximo Puig destaca que la Comunitat Valenciana estarà en condicions de complir els criteris fixats pel Govern per a l'inici de la desescalada

26/04/2020
Ximo Puig destaca que la Comunitat Valenciana estarà en condicions de complir els criteris fixats pel Govern per a l"inici de la desescalada

- El president subratlla que en les dues últimes setmanes no s'han detectat casos positius en 337 municipis de la Comunitat, el 62 %
- Recalca que la incidència acumulada registrada en aquest període és de 26 casos per 100.000 habitants, una tercera part de la mitjana d'Espanya, i que només 4 de les 17 autonomies tenen una taxa més baixa
- El responsable del Consell avança que aquesta setmana que ve iniciarà els contactes amb grups polítics i agents socials per a impulsar el gran acord valencià per la reconstrucció
- Planteja una "revolució administrativa" per a donar resposta ràpida des de les institucions a la crisi i demana la participació directa de les comunitats i regions en el desplegament del Pla Marshall europeu

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que les dades de l'evolució de la pandèmia de COVID-19 en el territori valencià permeten assegurar que la Comunitat Valenciana "estarà en condicions de complir" amb els criteris fixats pel Govern per a l'inici de la desescalada.

El president de la Generalitat ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després de la setena reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de l'actual crisi i les actuacions futures en la lluita contra la pandèmia de COVID-19.

Puig ha assenyalat que "en els pròxims dies" ?ha precisat que no pot concretar si el termini serà de 10 o de 15 dies? la Comunitat estarà preparada per a complir amb els quatre requisits establits per l'executiu central per al començament de la desescalada, ja que tindrà capacitat suficient en Atenció Primària i en UCI i també per a la detecció precoç de casos nous i per al suport fora del domicili a les persones malaltes que hagen d'estar confinades.

337 municipis, sense positius en les últimes dues setmanes

Tal com ha exposat Puig, mantenint totes les cauteles i la prudència, "hi ha senyals per a l'esperança" en els indicadors que es registren a la Comunitat Valenciana, ja que en les dues últimes setmanes no s'han detectat casos positius en 337 municipis, la qual cosa representa el 62 % del total.

A més, les altes continuen augmentant, ja que en 12 dies el nombre total de persones curades s'ha duplicat, i en 15 dies, quasi s'ha triplicat.

Així mateix, més de la meitat de les persones diagnosticades, el 55 %, ja s'han curat, de manera que són més de 6.200 les que han superat la malaltia. De fet, de tots els casos diagnosticats, només 3 de cada 10 estan actius. A l'inici de mes eren 9 de cada 10, i el nombre de persones ingressades en hospitals i en les UCI s'ha reduït a la meitat també en dues setmanes.

Puig ha destacat també que la incidència acumulada registrada en els últims 14 dies és de 26 casos per 100.000 habitants, una tercera part de la mitjana d'Espanya, i que només quatre de les 17 autonomies tenen una taxa més baixa que la de la Comunitat Valenciana. A més, s'han fet més de 102.000 proves PCR i més de 20.000 tests ràpids.

El president ha iniciat, no obstant això, la seua intervenció traslladant un "missatge de reconeixement, pesar i tristesa", en nom de tota la societat valenciana, en memòria de les persones mortes per la COVID-19, i transmetent ànim i esperança als que combaten el virus des de l'hospital o des de casa.

El responsable de la Generalitat ha subratllat, d'altra banda, que, en el moment actual d'especial dificultat, el disseny del procés cap a la nova normalitat s'ha de realitzar compatibilitzant la unitat d'acció, que "ha funcionat" i que s'ha de dur a terme des de l'acord, amb una "singularització" adaptada als territoris i, a més, avançar cap a mesures de corresponsabilitat ciutadana. "Hem de confiar més en la ciutadania", perquè la societat "ha demostrat la seua maduresa", ha manifestat.

En aquest àmbit, Puig ha traslladat també en la reunió amb el president del Govern que "els indicadors han de ser clars i determinants per a tots", que "s'ha de definir una estratègia clara de fer tests" i que cal buscar una "harmonització" per a "donar seguretat" a la ciutadania. Així mateix, ha insistit en la necessitat de fomentar la resposta tecnològica per a afavorir la detecció precoç de nous contagis, amb la col·laboració entre totes les comunitats autònomes.

El president de la Generalitat Ximo Puig ha assenyalat, a més, que el gran pacte valencià que propugna per a la recuperació i la reconstrucció de la Comunitat té tres vessants: una política, entorn dels partits; una altra relacionada amb el diàleg social, i una tercera de caràcter territorial, que concerneix els municipis.

Reunions amb partits i agents socials

En aquest sentit, ha avançat que, de la mateixa manera que ja ha tingut una primera presa de contacte amb representants dels ajuntaments i les diputacions, aquesta setmana que ve iniciarà els contactes amb grups polítics i agents socials per a impulsar aquest pacte, que s'ha de teixir, ha indicat, "amb prudència".

Puig s'ha mostrat partidari, a més, d'arribar a acords de caràcter estatal. "Ara és el moment de la unitat política, social, econòmica i cívica" i la Comunitat Valenciana vol participar en aquest espai de reactivació econòmica i social aportant les seues propostes, hi ha afegit.

"Revolució administrativa"

També ha demanat una "revolució administrativa" per a agilitzar la resposta burocràtica als problemes. Les administracions, considera el president, han de canviar la manera de treballar i ser més ràpides.

El cap del Consell ha sol·licitat, a més, que les comunitats autònomes i les regions europees tinguen una participació directa en el desplegament del Pla Marshall europeu i ha reivindicat el protagonisme que ha de tindre la UE en l'eixida de la crisi. La disjuntiva és, segons la seua opinió, "Europa o misèria".

Puig ha tornat a insistir, d'altra banda, en la urgència de garantir la suficiència financera de les autonomies amb solucions estructurals a l'infrafinançament de comunitats com la valenciana, i ha defensat que, en l'actual escenari de crisi, és necessari assumir la "corresponsabilitat fiscal" i utilitzar els recursos amb "eficiència", un dels valors "fonamentals" per a la recuperació.

Arxius relacionats