Logo Generalitat


Ximo Puig proposa una acció preventiva contra la grip comuna que incloga anticipar una vacunació generalitzada dels sectors de població més afectats

  • El president planteja que la vacunació s'avance a les dates habituals en una acció concertada entre el Govern i les comunitats autònomes per a previndre problemes a partir de la tardor
  • Demana que el pla estatal d'automoció busque una 'transició intel·ligent' que vincule la lluita contra el canvi climàtic i la realitat d'aquesta indústria, alhora que reclama un acord per a l'ensenyança universitària
  • Sol·licita que s'institucionalitzen les conferències de presidents i presidentes davant de la 'lliçó per al futur' que suposen les 14 reunions per a la gestió de la crisi sanitària que han tingut lloc fins ara

(14/06/2020) - El president planteja que la vacunació s'avance a les dates habituals en una acció concertada entre el Govern i les comunitats autònomes per a previndre problemes a partir de la tardor
- Demana que el pla estatal d'automoció busque una "transició intel·ligent" que vincule la lluita contra el canvi climàtic i la realitat d'aquesta indústria, alhora que reclama un acord per a l'ensenyança universitària
- Sol·licita que s'institucionalitzen les conferències de presidents i presidentes davant de la "lliçó per al futur" que suposen les 14 reunions per a la gestió de la crisi sanitària que han tingut lloc fins ara

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat l'adopció d'una acció coordinada entre el Govern central i les comunitats autònomes per a previndre els problemes que genera la grip a partir de la tardor i ha plantejat, en aquest sentit, la vacunació generalitzada dels sectors de població més afectats, així com que aquesta vacunació s'avance a les dates habituals en la mesura que siga possible i segons determinen les persones expertes.

Ximo Puig ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la catorzena i última reunió telemàtica amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar les mesures per a la gestió de la crisi que ha ocasionat la pandèmia de COVID-19. La pròxima conferència autonòmica, centrada en la recuperació econòmica i social, ja serà en format presencial i tindrà lloc a la darreria de juliol, tal com ha explicat el cap del Consell.

El president, que ha traslladat la seua proposta de vacunació preventiva en la conferència de presidents i presidentes, ha indicat que el control de la grip comuna pot influir positivament en la batalla contra el coronavirus, ja que, a més de contribuir a no elevar la pressió assistencial als centres sanitaris, ajudarà a distingir entre les dues malalties.

El responsable del Consell ha proposat, d'altra banda, que es treballe en un acord per a l'ensenyança universitària semblant al que es va assolir entre el Govern i les comunitats autònomes per a les altres etapes educatives; també ha subratllat que aquest acord "hauria d'ocupar més el debat i l'acció política" en les pròximes setmanes. "Ens juguem part del nostre futur", ha indicat.

Puig ha detallat, així mateix, que el president del Govern ha traslladat en aquesta reunió tres actuacions que recullen algunes de les principals propostes que ha sol·licitat la Generalitat en conferències anteriors.

En aquest sentit, ha subratllat que s'avança al 21 de juny l'obertura de les fronteres internacionals d'Espanya amb els països europeus i s'alça també l'obligació de la quarantena, la qual cosa permetrà avançar en la recuperació del turisme valencià. Per això, davant de la imminència d'aquesta mesura, ha reiterat que és "fonamental" que s'articule un protocol europeu sanitari que fixe unes normes comunes per als països de la Unió Europea.

"Transició intel·ligent" en el sector de l'automoció

A més, aquest dilluns es presentarà un pla estatal d'ajuda al sector de l'automoció, encaminat a impulsar aquesta indústria i dirigir-la cap a la transició energètica. "És importantíssim, i ha de permetre avançar en una transició intel·ligent i justa que faça compatible el combat contra el canvi climàtic amb la realitat de la nostra indústria", ha reivindicat.

I, en tercer lloc, ha precisat que aquest dijous el Govern presentarà un pla per a dinamitzar el turisme a Espanya. "És un sector que ha patit molt, que pateix molt, que representa el 15 % de l'economia valenciana, i celebre que ara s'impulse a escala estatal, tal com està fent la Generalitat a la Comunitat Valenciana per a fer que esdevinga un símbol de terra segura i digna de confiança sanitària", hi ha afegit.

Institucionalitzar les conferències autonòmiques

Ximo Puig ha plantejat, a més, la institucionalització de les conferències de presidents i presidentes i ha demanat, per a fer-ho, avançar en un reglament que les detalle. "Espanya ?ha dit? és plural, diversa i va més enllà de l'M-30, l'M-40 o l'M-50", ha argumentat.

Ha recalcat, a més, que l'experiència instaurada amb les 14 reunions telemàtiques que han tingut lloc fins ara, per a la gestió de la pandèmia, és una "lliçó per al futur: una lliçó de cooperació, cogovernança i corresponsabilitat".

"Tots hem treballat junts a pesar de les discrepàncies lògiques que hi ha", ha subratllat el president, que ha destacat que en la reunió d'aquest divendres s'ha vist, per exemple, el president andalús agraint l'esforç del Govern i la dedicació del Ministeri de Sanitat; la presidenta balear donant suport a la petició valenciana de crear un centre estatal de salut pública, o el president gallec explicitant la seua adhesió a la proposta valenciana que el pla d'automoció vaja més enllà del suport als vehicles elèctrics.

El responsable de l'executiu valencià ha demanat, a més, que es resolga l'infrafinançament de comunitats, com la valenciana. "És necessari configurar ja un sistema que garantisca la suficiència, l'equitat entre les persones i que pose a tots en la mateixa disposició en aquest moment tan extraordinàriament difícil", ha dit.

Fase 3 "avançada"

D'altra banda, el president ha recordat que aquest dilluns tota la Comunitat Valenciana entra en una "fase 3 avançada" que respon a la "voluntat decidida" d'"impulsar la recuperació social i econòmica, i de fer-ho amb tota la determinació i efectivitat possibles". "Ha arribat l'hora d'alçar-nos", ha dit el president, que ha emplaçat, no obstant això, la ciutadania a "reforçar la prudència, a ser encara més responsables", i ha considerat també important no generar "alarmisme".

Tal com ha emfatitzat, València serà la ciutat espanyola més gran en fase 3, i la valenciana, la segona autonomia més poblada que accedirà a l'últim tram de la desescalada. A més, ha recordat que aquest pròxim dimecres comença a la ciutat de València la fase final de la Lliga ACB de bàsquet. "És un altre símbol en aquest procés, que serà difícil i requerirà la voluntat comuna per a tirar avant d'una manera justa, inclusiva i amb mirada de futur", hi ha afegit.

"És important prendre consciència d'allò que hem superat junts. Vam tindre 2.189 hospitalitzats, hui en tenim 110; vam tindre 386 ingressats en UCI, hui en tenim 13", ha detallat el president, que ha anunciat també que, d'acord amb les últimes dades, aquest dissabte no s'ha registrat cap mort per COVID-19.

"La situació ha canviat d'una manera radical. De fet, el perfil del malalt de coronavirus és el d'una persona que s'ha recuperat, una persona que ha aconseguit superar la malaltia", ha manifestat Puig, que ha remarcat que 4 de cada 5 persones diagnosticades s'ha curat i que el total de persones recuperades ja supera les 13.700.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat