Logo Generalitat


Ximo Puig demana 'transparència, reciprocitat i regles objectives' per a millorar la cogovernança entre el Govern central i les comunitats autònomes

  • El president sol·licita que, davant de 'situacions semblants', s'hi apliquen també 'regles semblants' per a frenar la pandèmia i assenyala que la 'lleialtat' no significa 'submissió'
  • Puig mostra el seu suport a la 'unitat d'acció', des de la necessària 'corresponsabilitat' i fugint de la 'innecessària confrontació'
  • Trasllada a Pedro Sánchez que el sistema de finançament no pot ser 'el model de repartiment' del fons no reembossable i reclama que es tinga en compte la 'corresponsabilitat fiscal' de les autonomies

(10/05/2020) - El president sol·licita que, davant de "situacions semblants", s'hi apliquen també "regles semblants" per a frenar la pandèmia i assenyala que la "lleialtat" no significa "submissió"
- Puig mostra el seu suport a la "unitat d'acció", des de la necessària "corresponsabilitat" i fugint de la "innecessària confrontació"
- Trasllada a Pedro Sánchez que el sistema de finançament no pot ser "el model de repartiment" del fons no reembossable i reclama que es tinga en compte la "corresponsabilitat fiscal" de les autonomies

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat "transparència, reciprocitat i regles objectives" per a millorar la cogovernança entre el Govern central i les comunitats autònomes en la gestió de la crisi ocasionada per la pandèmia de COVID-19.

Així ho ha explicat en la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de la pandèmia.

El president ?que ha comparegut amb la subdirectora general d'Epidemiologia i membre del Comité Científic que assessora el Govern d'Espanya per a la pandèmia, Hermelinda Vanaclocha? ha destacat que la "cara real" de la pandèmia a la Comunitat Valenciana "ja és molt més la d'aquells que es curen que la d'aquells que, per desgràcia, empitjoren o perden la vida".

En aquest sentit, ha subratllat que aquest dissabte es van donar més altes (615) que totes les acumulades fins al 3 d'abril, que en una setmana han augmentat les altes un 20 % i que, en un mes, s'han multiplicat per 5. Ha recordat també que la Comunitat Valenciana ocupa el lloc 14 de 17 en la taxa de contagi total, menys de la meitat d'Espanya, i el lloc 12 de 17 en la taxa de mortalitat, també menys de la meitat d'Espanya.

"Tenim 480 persones hospitalitzades, i ingressats en les UCI 87 pacients: la xifra més baixa des del 21 de març. A més, a hores d'ara hi ha disponibles 747 llits d'UCI públics i 218 de privats", hi ha afegit també el president.

"Aquesta és l'aportació valenciana a la millora general d'Espanya", ha remarcat Puig, el qual ha argumentat que el mèrit és de les i els professionals sanitaris, de molts ciutadans i ciutadanes i també de l'augment de la inversió en sanitat pública.

"Els valencians i les valencianes hem fet els deures, i en qualsevol estadística es pot comprovar. Vull que això quede clar: la societat valenciana no ha suspés cap examen, ni ha fet res malament", ha recalcat.

Tal com ha explicat, la Generalitat complia els criteris tècnics que s'havien exigit per a passar a la fase 1, però no ha sigut així, i no s'ha justificat "amb criteris objectius" la decisió del Ministeri de Sanitat de deixar en la fase 0 una gran part de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha subratllat que la Generalitat "discrepa d'aquesta decisió", com així li ho ha traslladat aquest diumenge al president del Govern, i també aquest dissabte passat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, per la qual cosa ha reclamat s'estudie novament el pla que ha presentat la Comunitat i es revertisca al més prompte possible aquesta mesura.

"A situacions semblants, regles semblants"

"Fins ara la Generalitat ha sigut propositiva, respectuosa i lleial, i així ho continuarà sent", ha dit Puig, que ha reafirmat el seu suport a la "unitat d'acció", des de la necessària "corresponsabilitat" i fugint de la "confrontació innecessària".

"Ara bé: lleialtat no és submissió. A situacions semblants, regles semblants", ha emfatitzat el president, que ha volgut deixar clar que "a ningú li interessa més la salut dels valencians i les valencianes que a la Generalitat".

Per això, ha expressat la seua confiança en el fet que la cogovernança "funcione millor" en la transició cap a la normalitat i s'adopten els acords necessaris per a dotar de la "màxima confiança" les decisions.

"Això no és una carrera per a veure qui ix abans, qui canvia primer de fase", ha reiterat, i hi ha afegit: "No entenem la responsabilitat ni la lleialtat, que ha de ser recíproca, com a acatament, perquè cap partidisme s'imposarà mai als interessos generals del poble valencià".

Segons ha manifestat, l'informe tècnic de 232 pàgines que la Generalitat va presentar al Govern central, sustentant la possibilitat clara que tota la Comunitat Valenciana passara a la fase 1, "ha sigut en part desestimat sense cap paper com a resposta". "Enfront d'un informe de 232 pàgines; cap paper", ha lamentat el president, que ha anunciat que el document preparat per les autoritats sanitàries valencianes es podrà consultar des d'aquest mateix diumenge en la web de la Conselleria de Sanitat.

"S'han canviat les regles del joc a la meitat del partit", ha subratllat el president de la Generalitat, en referència a l'avaluació de la realització de tests a la Comunitat Valenciana atenent uns criteris que no entraran en vigor fins aquest dilluns. En aquest sentit, la subdirectora general d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat ha argumentat que la Generalitat ha aplicat en tot moment el protocol marcat pel Ministeri de Sanitat, que limitava els tests a pacients amb símptomes que requerien hospitalització.

No obstant això, ha precisat que la Generalitat té capacitat per a fer 5.700 PCR al dia a través dels departaments, 2.000 PCR al dia amb fundacions i, si s'acrediten els laboratoris pendents, 1.500 més, amb la qual cosa compleix, a més, els nous criteris també.

D'altra banda, el responsable del Consell, que ha demanat disculpes per la frustració d'expectatives a les persones, els negocis i les empreses que s'havien preparat per a entrar aquest dilluns en la fase 1, ha indicat que "tota la Comunitat Valenciana necessita anar obrint-se ja, de manera segura, primant la salut, sense relaxació social", però també "sense perdre un segon en el camí de la recuperació".

S'ha mostrat així partidari de mantindre al màxim la "prudència" en aquells departaments que sí que entraran aquest dilluns en la fase 1, i d'acompanyar-la de "determinació per a començar a eixir de la paràlisi".

"El sistema de finançament no pot ser el model de repartiment"

Sobre el fons no reembossable que ha aprovat el Govern, el president ha manifestat que "l'actual sistema de finançament no pot ser el model de repartiment" a les comunitats.

"Entenc que qui més ha hagut de gastar en el pla sanitari tinga més recursos, però totes les mesures caldrà connectar-les, perquè els que facen més esforç fiscal també hauran de tindre més recursos", ha indicat Puig, que ha demanat "transparència" en els criteris i respecte a la singularitat entre territoris i la igualtat entre espanyols.

Puig ha valorat, d'altra banda, la flexibilització de les mesures adoptades en relació amb els expedients de regulació d'ocupació en el marc del diàleg social.

A més, ha insistit en la importància que les comunitats autònomes tinguen el pes que correspon en el pla de recuperació europeu i ha reiterat la necessitat que hi haja un protocol europeu de seguretat per a l'obertura de fronteres amb garanties per al sector turístic.

S'ha mostrat, d'altra banda, partidari de caminar cap a una unitat d'acció en les ajudes, la promoció de suports i els incentius a fi d'assolir una "desburocratització". "Una moratòria d'alguna normativa vigent ens permetria avançar amb més rapidesa cap a la recuperació, la reconstrucció i la inversió", ha apuntat el president.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat